Inregistrare marci

Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii

Prin inregistrarea unei marci compania dumneavoastra dobandeste drepturi exclusive de a utiliza marca protejata, impiedicand companiile concurente sa comercializeze produse identice sau similare sau sa presteze servicii sub aceeasi marca sau sub o marca similara de natura a crea confuzie pentru consumatori.

Marca este un semn susceptibil de reprezentare grafica, ce permite consumatorului sa faca deosebirea intre produsele identice sau similare si care induce in mintea acestuia faptul ca aceste produse identice sau similare nu provin de la aceeasi companiei.

Inregistrarea unei marci nu este un lucru foarte simplu avand in vedere faptul ca trebuie indeplinite anumite conditii: elementele verbale care alcatuiesc marca trebuie sa fie usor de pronuntat si de retinut, marca trebuie sa fie usor de reprezentat, atractiva din punctul de vedere al aspectului si sa difere de marcile produselor identice sau similare.

Daca aveti nevoie de ajutor specializat pentru inregistrarea unei marci la OSIMavocatii nostri va stau la dispozitie, indiferent de tipul de marca pe care doriti sa il inregistrati.

De ce este indicat sa inregistram o marca la OSIM?

In afara faptului ca o marca inregistrata va ajuta consumatorii sa faca deosebirea intre produse similare, unul dintre aspectele mult mai importante ale inregistrarii unei marci este combaterea mult mai eficienta a celor care vand produse contrafacute folosindu-se de marcile unor firme cunoscute, generandu-le astfel pierderi importante. Conform unui studiu recent, numarul firmelor care comercializeaza produse in Romania fara sa isi fi inregistrat marcile au pierdut in 2018 peste 300 milioane RON.

Lasand la o parte dezavantajele neinregistrarii unei marci, sa privim si ce beneficii avem la inregistrarea unei marci. Astfel:

  1. numarul firmelor care vin cu solutii inovatoare cu potential mare de exploatare a crescut, astfel incat inregistrarea unei marci care sa asigure sucessul ideii este indicat;
  2. inregistrarea unei marci este bine sa fie facuta inca de la inceputul activitatii firmei, astfel numele sau va creste in acelasi timp cu profitul companiei;
  3. fidelizarea clientilor este mult mai usoara daca va folosti de o marca inregistrata, ajutandu-i astfel sa revina;
  4. marca poate fi inregistrata si la nivel international, o marca inregistrata la OSIM putand sa file mult mai usor recunoscuta si in afara tarii;
  5. protejarea profiturilor firmei va fi mult mai eficienta in cazul in care va folositi de o marca inregistrata;
  6. obtinerea controlului deplin asupra marcii este un alt avantaj la inregistrarea unei marci la OSIM;
  7. in cazul unui conflict, veti avea avantajul de a putea folosi marca inregistrata la OSIM in defavoarea celui/celei care vrea sa o foloseasca in mod abuziv.

Inregistrarea unei marci la OSIM are multe avantaje care va pot fi prezentate in detaliu de avocatii nostri. Va putem ajuta si in cazul in care aveti nevoie de ajutor legat de inregistrarea la OSIM a unui nume sau oricarui semn grafic care va desemna viitoarea dumneavoastra marca.

Puteti afla mai multe informatii despre avantajele inregistrarii unei marci la OSIM din schema de mai jos:

Tipuri de marci

Marcile pot fi inregistrate in urmatoarele forme:

  • marca verbala  care poate lua forma unei denumiri sau a unui slogan si va fi scrisa cu caractere standard;
  • marca figurativa – un element grafic care nu contine litere sau cifre, care este din ce in ce mai raspandit in tara noastra;
  • marca combinata – o denumire scrisa cu o grafica deosebita si /sau in culori sau o denumire insotita de un element grafic;
  • marca tridimensionala – marca constituita din forma produsului sau a ambalajului sau orice alt semn specific tridimensional care permite identificarea unui produs sau serviciu.
  • marca poate fi si individuala sau colectiva in functie de numarul solicitantilor, cea colectiva fiind solicitata de asociatii de cele mai multe ori.

Marcile pot fi protejate:

  • la nivel national – compania dumneavoastra va dobandi protectie asupra dreptului numai pe teritoriul tarii in care se face inregistrarea; cererea de inregistrare de marca se depune la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) pentru inregistrarea marcii in Romania sau la Oficiile specializate din alte tari in care compania dumneavoastra isi desfasoara activitatea;
  • la nivel comunitar – dreptul asupra marcii este protejat in toate tarile membre ale Uniunii Europene; cererea de inregistrare de marca se depune la Oficiul pentru Armonizarea Piatei Interne (OHIM/OAPI);
  • la nivel international – dreptul asupra marcii este protejat in tarile mentionate in cererea de inregistrare conform Aranjamentului sau Protocolului de la Madrid; cererea de inregistrare de marca se depune la Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (WIPO/OMPI).

Pentru a obtine o marca inregistrata si pentru a beneficia pe deplin de drepturile conferite prin aceasta inregistrare, este necesara parcurgerea urmatorilor pasi:

  • verificarea denumirii si/sau a elementului grafic din componenta marcii, pentru a nu exista probleme in cadrul procedurii de inregistrare a marcii. Un alt aspect legat de verificarea marcii la OSIM inainte de depunerea cererii este daca sunt aplicabile restrictiile impuse de lege privind inregistrarea unei marci. De exemplu, marca nu trebuie sa fie prea asemanatoare cu alte marci inregistrate si nu trebuie sa creeze confuzie in mintile tertilor in ceea ce priveste calitatea sau natura marcii.
  • inregistrarea marcii;
  • protectia dreptului de proprietate industriala asupra marcii prin: formularea de opozitii la inregistrarea de catre terti a unor marci identice sau similare pentru aceleasi produse sau pentru produse asemanatoare; formularea de actiuni in concurenta neloiala, plageri penale pentru savarsirea infractiunii de contrafacere;
  • reinnoirea marcii.

Indiferent de modalitatea de inregistrare a marcii, la nivel national, comunitar sau international, marca este protejata de la data depunerii cererii de inregistrare, cu exceptia cazului in care se invoca o prioritate (prioritatea determinata de un depozit anterior intr-o alta tara sau prioritatea de expozitie).

Documente necesare la inregistrarea unei marci la OSIM

Lista de documente necesare pentru inregistrarea unei marci nu este lunga, insa este foarte posibil sa aveti nevoie de ajutor specializat la intocmirea acesteia. Astfel, la inregistrarea marcii la OSIM trebuie sa depuneti:

  • chitanta cu care faceti dovada platii taxelor de depunere a cererii si de pulbicare a marcii;
  • cererea-tip de inregistrare a marcii care trebuie completata dupa plata taxei de depunere a cererii;
  • reproducerea grafica a marcii care trebuie depusa in doua exemplare la inregistrarea cererii prin posta;
  • informatii despre cel/cea care doreste sa inregistreze marca (carte de identitate, imputerinicire).

Cererea poate fi depusa la OSIM prin posta sau online. Indiferent de metoda aleasa, trebuie sa stiti ca procedura de inregistrare a marcii presupune mai multe etape, ultima fiind cea de recunoastere si publicare a marcii.

Avand in vedere procedura de lunga durata a inregistrarii unei marciavocatii nostri se pot ocupa de aceasta in baza unei imputerniciri, astfel tinandu-va la curent cu toate etapele si completarea acestora.

Inregistrarea unei marci la nivel national

Inregistrarea de marci este posibila la multe niveluri, dupa cum am stabilit mai sus. Astfel, putem beneficia de protectia unei marci inregistrate la nivel national, comunitar sau regional, si international. Pentru ca o marca sa fie protejata la nivel international, insa, este nevoie ca ea sa fie inregistrata la nivel national, adica la OSIM.

Inregistrarea unei marci la OSIM presupune depunerea unui set de documente prin care se solicita recunoasterea originalitatii reprezentarii grafice sau a semnului ales. Desi, inregistrarea de marci nationale presupune recunoasterea acestora doar pe teritoriul Romaniei si doar pentru produsele sau serviciile pe care le reprezinta, acesta este primul pas in protectia produselor sau serviciilor respective.

Legea sub care se inregistreaza marcile la nivel national este Legea nr. 84/1998 privind inregistrarea marcilor si indicatiilor geografice. Aceasta a suferit mai multe modificare de-a lungul anilor, insa acum cei care vor sa inregistreze marci beneficiaza de un cadru legal modern.

Marcile nationale pot lua diverse forme, pot fi simple sau compuse. De asemenea, marcile nationale pot fi de mai multe feluri, dupa cum am specificat mai sus. Este bine de stiut insa ca taxele aferente inregistrarii unei marci la OSIM depind de tipul si de complexitatea marcii respective.

Specialistii nostri va pot ajuta cu inregistrarea marcilor la nivel national, insa va puteti baza pe noi si pe alte servicii conezxe aspura drepturilor de proprietate intelectuala.

Inregistrarea unei marci la nivel comunitar

Ca urmare a includerii Romaniei in Uniunea Europeana, cei care vor o protectie sporita a marcilor inregistrate la nivel national pe intreg teritoriul UE, pot opta pentru inregistrarea de marci comunitare. Avand in vedere ca Romania a transpus legislatia europeana in cea nationala, astfel incat inregistrarea unei marci comunitare este destul de simplu de realizat.

Ca si cele nationale, marcile comunitare pot lua forma unor reprezentari grafice si pot fi folosite la deosebirea unor produse sau servicii de altele, doar ca de aceasta data, comparatia intre unele produse si servicii se va face pe intreg teritoriul Uniunii Europene.

Legislatia europeana permite inregistrarea de marci comunitare atat persoanelor fizice cat si celor juridice cu singura mentiune ca acestea trebuie sa aiba domiciliul pe teritoriul Uniunii, respectiv sa fie inregistrate intr-un stat membru. De asemenea, pot inregistra marci comunitare orice persoana fizica si societate aparantinand unui stat care a semnat Conventia de la Paris sau Organizatiei Mondiale a Comertului. Rezidentii unor tari care nu sunt localizate pe teritoriul UE si nici nu fac parte din Conventia de la Paris sau a altor tratate asemanatoare pot inregistra marci comunitare in baza unor tratate bilaterale ale tarilor respective cu Uniunea Europeana.

Documentele necesare la inregistrarea de marci la nivel comunitar sunt in mare parte aceleasi cu cele depuse la inregistrarea marcilor nationaleInregistrarea unei marci la nivel comunitar poate dura pana la 12 luni.

Avocatii nostri specializati in drepturi asupra proprietatii intelectuale va pot ajuta cu inregistrarea de marci la nivel comunitar. Va reamintim ca puteti conta pe noi pentru servicii de inregistrare la OSIM a unor drepturi de proprietate intelectuala variate, printre care desene si modele industriale.

Inregistrarea de marci internationale

Inregistrarea de marci la nivel international se poate face in baza Protocolului de la Madrid si, la fel ca in cazul marcilor comunitare, doar rezidentii din statele care au ratificat acest protocol pot obtine dreptul de a inregistra marci la Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale. Cetatenii romani si firmele inmatriculate in Romania pot inregistra marci internationale daca acestea au fost inregistrare la nivel national inainte.

Avocatii nostri va pot ajuta cu procedura de inregistrare a unor marci internationale. Ne putem ocupa de aceasta procedura in baza unei imputerniciri.

Domeniile de internet ca marci

In ultimii ani, domeniile de internet au devenit una dintre cele mai solicitate tipuri de marca de inregistrat la OSIM. Astfel, din ce in ce mai multi detinatori de magazine online depun cereri de inregistrare de marci aferente numelor domeniilor folosite de aceste magazine. Inregistrarea acestora nu este diferita de inregistrarea altor tipuri de marci, iar avocatii nostri se pot ocupa de ea.
Nu ezitati sa solicitati serviciile noastre de proprietate intelectuala, astfel incat sa nu fie nevoie de faceti mai multe demersuri decat cele necesare la inregistrarea unor marci.

Cat costa sa inregistrez o marca la OSIM?

Costurile de inregistrare a unei marci sunt reprezentate de cateva taxe, printre care cea de depunere a cererii care este de aproximativ 50 de lei. Apoi, trebuie avuta in vedere achitarea taxei de publicare a marcii, a carei valoare depinde daca marca inregistrata este color sau alb-negru. Taxele difera si in functie de tipul de marca inregistrata, astfel taxele vor fi mai mici pentru marcile individuale decat pentru cele colective. Taxe suplimentare se vor plati si in functie de clasele din care fac parte.

Avand in vedere ca aceste taxe pot fi modificate oricand, va invitam sa ii intrebati pe avocatii nostri despre valoarea actuala a acestora.

Statistici despre marcile inregistrate in Romania

In ultimii ani, din ce in ce mai multe firme au inceput sa inregistreze marci la OSIM, astfel incat:

  • in 2017, OSIM a primit peste 20,000 de cereri de inregistrare de marci;
  • dintre acestea, aproximativ 13,000 de cereri au fost depuse de firme si cetateni romani;
  • tot in 2017, au fost depuse 8,119 de cereri de reinnoire de marci, dintre care 3251 romanesti;
  • cererile de reinnoire de marci internationale au fost in numar de 4868 in 2017.

Daca aveti nevoie de ajutor la inregistrarea unei marci, va rugam sa ii contactati pe avocatii nostri.

Daca aveti nevoie de servicii legal in alte tari, avocatii nostri va pot pune in legatura cu partenerii lor straini din tari cum ar fi Malta.