Site-ul nostru web folosește  cookie-uri în scopuri statistice.

Our Articles

Inregistrare brevete de inventii

Inregistrare brevete de inventii

Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii

Prin inregistrarea inventiei si obtinerea brevetului de inventie, titularul dobandeste un drept exclusiv de a impiedica orice alte persoane sa produca, sa utilizeze, sa ofere spre vanzare, sa vanda sau sa importe un produs sau un procedeu bazat pe inventia brevetata, fara a avea acordul sau prealabil.

Se poate acorda brevetul pentru orice inventie ce are ca obiect un produs sau un procedeu, realizat in oricare dintre domeniile tehnologice, cu conditia ca aceasta inventie sa fie noua, sa rezulte dintr-o activitate inventiva si sa fie susceptibila de aplicare industriala. Cu o experienta de ani de zile in spate, avocatii nostri va pot ajuta sa inregistrati brevte de inventie la OSIM. De asemenea, va oferim si servicii de inregistrare de marca.

 Informatii Importante  
  Tipuri de inventii brevetabile

Inventii cu caracter tehnic, produse si procedee cu caracter inovator si cu aplicabilitate industriala

Tipuri de brevete

Brevete nationale, europene valabile in Romania sau exstinse in Romania, brevete cu protectie tranzitorie.

Lege aplicabila

 Legea 64/1991
Durata inregistrare

2 – 5 ani

Posibilitate obtinere a unui brevet pentru o tehnologie noua (DA/NU) DA
Documente necesare la inregistrarea unui brevet

Cerere-tip, descrierea si un desen al inventiei, rezumat al descrierii

Valabilitate a unui brevet

20 de ani

Servicii inregistrare a unui brevet de inventie (DA/NU) DA 
Avantaje ale obtinerii unui brevet Recunoasterea inventiei in mod oficial, posibilitatea de a obtine un venit stabil prin contracte de licenta sau de cesiune a partilor interesate in exploatarea inventiei. 
Servicii de proprietate intelectuala Redactare contractelor de licenta si/sau cesiune
Reprezentare in caz de dispute legate de drepturile inventatorului
 Caracteristici necesare unei inventii brevetabile

– inventia trebuie sa fie noua;

– trebuie sa aiba aplicabilitate;

– sa poata fi folosita in scop industrial. 

 Pasi pentru brevetarea unei inventii

– verificarea tehnicii/stadiului tehnicii utilizate in realizarea inventiei;

– documentarea inventiei;

– depunerea cererii de brevetare.

 Posibilitate obtinere de protectie la nivel international

 Da, la nivel european si international

 Autoritati care reglementeaza inregistrarea inventiilor la nivel international  Oficiul European de Brevete (EPO) si Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (WIPO/OMPI)
 Suport in recunoasterea brevetelor la nivel european (DA/NU)

 Da, avocatii nostri pot ajuta in depunerea cererii de recunoastere la nivel international a unui brevet.

Servicii de verificare a inventiilor inainte de brevetare (DA/NU) 

Da, va stam la dispozitie cu servicii extinse legate de verificarea documentelor necesare brevetarii unei inventii. 

 Drepturi dobandite in urma obtinerii unui brevet de inventie

 Inventatorul stabileste cui ii revine dreptul de succesiune al brevetului, precum si termenii de utilizare ai acestuia in urma cedarii drepturilor de folosinta.

 Cerinte speciale pentru inventii brevetabile (daca exista)

– sa aiba elemente tehnice originale;

– sa fie diferita de alte tehnici cunoscute;

– sa produca efecte noi in comparatie cu tehnicile existente.

 Posibilitate depunere cerere prioritara de inregistrare (DA/NU)

 Da, se foloseste notiunea de cerere expres pentru obtinerea brevetului.

 Costuri aferente obtinerii unui brevet  Taxele de inregistrare depind de complexitatea inventiei, precum si de data depunerii cererii de publicare, nefiind fixe.

Ce este brevetul de inventie?

Brevetul de inventie este un document emis de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) prin care se recunosc drepturile asupra unei inventii pe teritoriul Romaniei. Acest brevet este eliberat in conditiile prevazute de legile in vigoare, principala lege fiind Legea Nr. 64/1991. Brevetul poate fi recunoscut si la nivel international prin depunerea unei cereri de catre un oficiu guvernamental sau regional care actioneaza in numele catorva tari.

Cererea de inregistrare a unei inventii va duce la eliberarea unui brevet  care:

 • reprezinta un titlu de protectie specific unei inventii ;
 • este eliberat la depunerea unei cereri din partea inventatorului sau a succesorilor acestuia;
 • atesta calitatea de inventator a celui care a creat tehnica sau solutia ce se vrea brevetata;
 • ofera anumite drepturi titluarului brevetului.

Este bine de stiut ca dupa expirarea duratei de protectie a inventiei, aceasta va fi considerata bun de domeniul public si poate fi utilizata de orice persoana sau companie.

Avocatii nostri specializati in drepturi asupra proprietatii intelectuale va pot oferi mai multe informatii legate de brevetul de inventie.

Este bine de avut in vedere ca brevetul poate indeplini o functie interna, cat si una externa. La nivel intern, inregistrarea unei inventii va asigura protectia dreptului la proprietatea intelectuala prin interzicerea folosirii inventiei de catre alte persoane sau entitati care nu au contribuit la crearea acesteia. Asftel, detinatorul brevetului va putea exploata inventia si ar putea chiar sa obtina despagubiri de ordin civil sau penal la incalcarea drepturilor sale.

Functia externa are efect la nivel international si confera dreptul de a obtine recunoasterea inventiei la multe niveluri. De asemenea, inventia poate fi facilita comercializarea produselor realízate cu ajutorul acesteia, insa faciliteaza si transferul de tehnologie intr-un cadru legal bine definit.

Avocatii nostri va pot ajuta in cazul in care va gasiti in situatia de a avea nevoie de reprezentare juridica pentru a obtine sau a apara anumite drepturi de proprietate intelectuala.

Pentru ce poate fi obtinut un brevet de inventie?

Legea 64/1991 prin articolul 6 este principala sursa legala referitoare la inregistrarea brevetelor de inventii la nivel national. Astfel, un brevet poate fi acordat de catre OSIM oricarei persoane care propune o inventie cu caracter tehnic, cu conditia ca aceasta sa fie noua si sa poata fi aplicata la nivel industrial. Tehnologiile pot fi inregistrate la OSIM, pentru acestea putandu-se obtine brevete de inventie.

Cei care doresc sa obtina brevete de inventie trebuie sa fie atenti si la alte aspecte, avand in vedere ca legea este destul de clara in privinta altor inventii care nu pot fi incadrate pentru breverate. Astfel, este bine de stiut ca descoperirile stiintifice si operele estetice nu pot fi brevetate, pentru acestea putandu-se obtine alte drepturi de protectie intelectuala.

Daca aveti nevoie de servicii legale legate de inregistrarea unei marci sau a altui drept de proprietate intelectuala la OSIM, avocatii nostri va stau la dispozitie. OSIM va avea la dispozitie treizeci de zile pentru a verifica daca cererea indeplineste cerintele legale care urmeaza sa fie publicate, iar in cazul in care o face, aceasta data va fi stabilita ca ziua in care cererea a fost depusa. Este bine de avut in vedere ca va fi efectuata verificarea marcii si la OSIM inainte de publicarea acesteia.

Conditii pentru a breveta o inventie

Conditiile pentru inregistrarea unei inventii sunt:

 • inventia este noua – aceasta conditie presupune ca inventia depusa spre inregistrare sa nu fie cuprinsa in stadiul tehnicii; stadiul tehnicii include toate cunostintele care au devenit accesbile publicului pana la data depunerii cererii de brevet sau a prioritatii invocate si recunoscute.
 • inventia implica o activitate inventiva – aceasta conditie presupune faptul ca, pentru persoanele de specialitate din domeniul din care a fost realizata inventia, aceasta nu rezulta in mod evident din cunostintele cuprinse in stadiul tehnicii;
 • inventia este susceptibila de aplicare industriala – aceasta conditie presupune ca obiectul inventiei sa poata fi folosit cel putin intr-un domeniu de activitate.

Inventia poate fi inregistrata:

 1. la nivel national – compania dumneavoastra va dobandi protectie asupra dreptului, numai pe teritoriul tarii in care se face inregistrarea;
 2. la nivel regional – dreptul asupra inventiei este protejat in toate tarile semnatare ale conventiilor in baza carora au fost depuse cererile de inregistrare: brevetul european (pe baza Conventiei brevetului european); brevetul euroasiatic (pe baza Conventiei euroasiatice privind brevetele); brevetul OAPI (pe baza Acordului referitor la crearea organizatiei africane de proprietate intelectuala); brevetul ARIPO (pe baza Acordului referitor la crearea organizatiei regionale africane de proprietate industriala);
 3. la nivel international – dreptul asupra inventiei este protejat in tarile mentionate in cererea de inregistrare conform Tratatului de Cooperare in domeniul Brevetelor.

Pentru a obtine un brevet de inventie si pentru a beneficia pe deplin de drepturile conferite prin aceasta inregistrare, este necesara parcurgerea urmatorilor pasi:

 • verificarea stadiului cunoscut al tehnicii din domeniul in care a fost realizata inventia, pentru a reduce riscul respingerii cererii de inregistrare din cauza lipsei de noutate sau activitatii inventive;
 • inregistrarea inventiei si obtinerea brevetului de inventie;
 • protectia dreptului de proprietate industriala asupra inventiei prin: formularea de opozitii la inregistrarea de catre terti a unor inventii asemanatoare; formularea de actiuni in concurenta neloiala, plageri penale pentru savarsirea infractiunii de contrafacere;
 • mentinerea in vigoare a brevetului de inventie.

Indiferent de modalitatea de inregistrare a inventiei, la nivel national, european sau international, aceasta este protejata de la data depunerii cererii de inregistrare, cu exceptia cazului in care se invoca o prioritate (prioritatea determinata de un depozit anterior intr-o alta tara sau prioritatea de expozitie).

Informatii cuprinse in documentarea unui brevet

Legislatia referitoare la inregistrarea drepturilor de proprietate intelectuala contine mai multe prevederi legate de documentele care trebuie pregatite in documentarea brevetelor, a inventiilor, a desenelor si a modelelor industriale, cea pentru inregistrarea unei marci fiind, de departe, cea mai simpla.

In ceea ce priveste inregistrarea unui brevet, incepand cu articolul 16 si pana la 21 din Legea 64/1991, cu amendamentele din 2007 si 2014 prevad continutul documentatiei tehnice la redactarea cererii. Astfel, aceasta trebuie sa cuprinda informatii detalitate, printre care:

 • descrierea inventiei unde se va pune accent pe inovatia inglobata in inventie;
 • revendicarile partii care doreste inregistrarea;
 • desenele inventiei;
 • rezumatul documentului.

Trebuie avut in vedere ca articolele mentionate mai sus contin prevederi specifice in functie de tipul de inventie care va fi brevetat, un exemplu in acest sens fiind articolele 16 si 17 care stabilesc normele de redactarea a documentatiei pentru programe de computer.

Redactarea cererii de inregistrare a unui brevet de inventie este una dintre cele mai importante parti, avand in vedere ca trebuie deomnstrata inovatia, iar specialistii nostri va pot oferi informatii cuprinzatoare legate de legislatia in domeniu.

Va puteti baza pe avocatii nostri daca doriti sa obtineti un brevet de inventie sau un ceritificat de marca inregistrata pentru software de computer.

Va invitam sa descoperiti mai multe informatii despre obtinerea unui brevet de inventie si din schema de mai jos:

inregistrare a unui brevet de inventie

Dreptul pentru inregistrarea unui brevet

Conform legislatiei in vigoare, dreptul exclusiv la brevetul de inventie il va avea inventatorul, urmand ca sucesorul acestuia sa il preia. Inventatorul poate ceda dreptul asupra brevetului de intentie. Sunt si cateva exceptii de la aceasta regula, printrele ele numarandu-se inventiile rezultate in urma exercitarii unei activitati sub un contract de munca care contine indicatii clare referitoare la inventarea unor tehnologii sau alte inventii ce pot fi brevetate. Inventiile rezultate din contracte de cercetare pot fi si ele exceptie la dreptul asupra brevetarii in lipsa unei clauze care sa stabileasca cine poate inregistra inventia la OSIM.

Astfel, inventatorul care exceptat de la regula, va fi remunerat suplimentar, dreptul asupra inventiei fiind dobandit de catre unitatea pentru care a fost creata.

Este bine de stiut ca atat persoanele fizice cat si firmele pot obtine brevete de intentie in Romania. De asemenea, persoanele cu alte cetatenii decat cea romana si firmele straine pot inregistra brevete la OSIM.

Avocatii nostri va pot ajuta sa intelegeti cum pot fi dobandite drepturile asupra unei inventii si cum o puteti breveta. Inregistrarea la OSIM poate dura destul de mult daca documentele necesare nu sunt corecte sau sunt incomplete, motiv pentru care va recomandam sa apelati la serviciile noastre pentru o inregistrarea oricarui drept aspura proprietatii intelectuale.

Notiunea de noutate in inregistrarea unui brevet

Dupa cum am scris mai sus, pentru a obtine un brevet de inventie, trebuie sa existe un element de noutate care va fi verificat. Astfel, pentru a fi brevetabila, inventia trebuie sa fie unica, ceea ce ii va atribui caracterul de noutate, insa mai trebuie sa indeplineasca o conditie, si anume sa aiba aplicare industriala.

Pentru a fi considerata noua, o inventie trebuie:

 • sa nu fie cuprinsa in stadiul tehnicii, astfel ea trebuie sa fie terminata la depunerea cererii de inregistrare a brevetului;
 • sa se deosebeasca de alte soultii tehnice si industriale cunoscute pana in la momentul depunerii cererii;
 • elementele tehnice ale inventiei trebuie sa fie proprii sau originale, adica trebuie sa se deoseabeaca de altele;
 • in functie de tehnicile cunoscute la nivel mondial, aceasta trebuie sa produca efecte noi.

Trebuie precizat ca tehincile mondiale se refera la totalitatea regulilor, metodelor si procedeelor care se utilizeaza in sfera tehnica pentru a obtiene un anumit efect sau rezultat.

Elementul de noutate la inregistrarea unui brevet poate consta si in crearea de asocieri sau imbinari noi a unor mijloace cunoscute din care sa rezulte noutatea. De asemenea, folosirea de materiale noi in realizarea unui produs poate duce la obtinerea unui brevet de inventie. Modificarea dimensiunilor sau a parametrilor tehnologici pot rezulta in efecte tehnice noi si pot defini o inventie.

Avocatii nostri va pot ajuta cu pregatirea documentelor prin intermediul carora puteti obtine brevete de inventii atat la nivel national, cat si comunitar si international.

Daca aveti nevoie de ajutor la inregistrarea la OSIM a altor drepturi de proprietate intelectuala, va puteti consulta cu avocatii nostri.

Brevetul de inventie in functie de tehnica mondiala

Inregistrarea unui brevet de inventie va tine cont de tehnicile monidale la momentul depunerii cererii. Astfel, stadiul tehnicii va face referire la toate cunostintele accesibile publicului la nivel mondial, prin acestea intelegandu-se descrierile prin orice mijloace de comunicare. La inregistrarea unui brevet de inventie se vor lua in considerare aceste materiale publicate sau transmise pe alte canale media, precum si cererile depuse la oficiile nationale, europene sau internationale care au competente in acest domeniu.

Obtinerea unui brevet de inventie poate parea dificila avand in vedere toate informatiile care trebuie verificate inainte, insa avocatii nostri va pot explica pe larg legislatia, astfel incat sa intelegeti ce aveti de facut daca doriti sa inregistrati un brevet.

Documente necesa la inregistrarea unui brevet de inventie

Dupa cum spuneam mai sus, lista de documente ceruta de OSIM pentru inregistrarea unui brevet de inventie nu este lunga, insa trebuie atent pregatita. Astfel, pentru inregistrarea unei inventii trebuie depuse urmatoarele documente:

 1. formularul-tip denumit Cerere de brevet de inventie care trebuie completat in conformitate cu art.13 din Legea nr.64/1991;
 2. documentatia care atesta inventia si care trebuie sa cuprinda descrierea, desenul si rezumatul inventiei printre altele;
 3. dovada platii taxelor aferente obtinerii brevetului de inventie (acestea depind de mai multi factori);
 4. alte documente legate de cercetarea documentara care trebuie facuta la depunerea cererii de obtinere a brevetului de inventie;
 5. o imputernicire pentru persoana care va depune cererea de inregistrare, in cazul in care inventatorul nu se poate prezenta in persoana.

Odata depusa cererea, aceasta va fi examinata de OSIM, va fi publicata in termen de 18 luni (timp in care se vor primi reclamatiile, opozitiile si contestatiile cu privire la inventie) si eliberarea certificatului de inregistrare a brevetului de inventie.

Avocatii nostri specializati in inregistrarea de marci si alte drepturi aspura proprietatii intelectuale la OSIM va pot ajuta cu pregatirea tuturor documentelor necesare la depunerea cererii de inregistrare.

Prioritatea la inregistrarea unui brevet

Prioritatea la inregistrarea unui drept de proprietate intelectuala este un concept destul de des intalnit in Romania, dar si la nivel international. Acesta presupune recunoasterea unei cereri prin care o persoana sau firma revendica recunoasterea unui drept asupra inventiei, marcii, desenului formulat printr-o cere anterioara datei de expirare a termenului de proprietate, acest termen neputand sa depasasca doua luni de expirare. In acest sens se vor depune urmatoarele documente la OSIM:

 • o cerere expres de inregistrare (aceasta trebuie formulata si depusa in termenul de 2 luni);
 • informatii legate de motivele pentru care nu a fost respectat termenul de prioritate.

OSIM va trebui sa verifice daca cererea anterioara nu a fost depusa in termenul prevazut de lege, desi s-au efectuat toti pasii necesari pentru inregistrarea acesteia.

In cazul in care OSIM constata ca solicitantul noii cereri de inregistrare a brevetului de inventie invoca prioritatea asupra unui drept care apartine altei persoane sau firme, pentru recunoasterea prioritatii, primul va trebui sa obtina o autorizatie din partea celui care cedeaza dreptul. Din aceasta trebuie sa rezulte faptul ca solicitantul are dreptul sa ceara prioritatea primei cereri depuse. Autorizatia trebuie depusa in maximum 3 luni de cand prioritatea a fost invocata.

Pentru a evita conflicte in ceea ce priveste dreptul de inregistrare a unui brevet de inventie, puteti apela la serviciile de consultanta asupra drepturile de proprietatea intelectuala oferite de avocatii nostri.

De asemenea, daca aveti nevoie de ajutor la inregistrarea la OSIM, va stam la dispozitie si cu astfel de servicii.

Brevetul de inventie national

Brevetul de inventie national este brevetul inregistrat la oficiul national din fiecare tara in care se solicita inregistrarea. Brevetul de inventie inregistrat la nivel national beneficiaza de protectie numai pe teritoriul tarii in care este formultata cererea. Pentru a inregistra un brevet de inventie in Romania, este necesara depunerea unei cereri de inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). Brevetul de inventie inregistrat la nivel national in Romania, este protejat pentru o perioada de 20 de ani; in cazul brevetelor de inventie, in fiecare an trebuie achitata taxa de mentinere in vigoare.

Brevetul de inventie european

Brevetul de inventie european este obtinut prin inregistrarea inventiei ca urmare a formularii unei cereri catre Oficiului European de Brevete (EPO), inventie ce urmeaza a fi protejata in toate tarile mentionate de catre solicitant in cererea de inregistrare.

Brevetul de inventie international

Brevetul de inventie international este obtinut prin inregistrarea inventiei ca urmare a formularii unei cereri catre Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (WIPO/OMPI), inventie ce urmeaza a fi protejata in toate tarile mentionate de catre solicitant in cererea de inregistrare.

Ajutor specializat la inregistrarea unui brevet

Dintre toate drepturile de proprietate intelectuala care pot fi inregistrate la OSIM sau chiar la nivel european si international, brevetul de inventie este cel care necesita cea mai multa documentatie, deoarece in multe cazuri acesta se bazeaza pe idei care trebuie demonstrate. In acest sens, documentatia pregatita trebuie sa fie atent gandita si redactata si, mai ales, trebuie sa corespunda normelor impuse de Legea 64/1991.

Avocatii nostri va pot ajuta sa intocmiti documentele necesare la inregistrarea unui brevet de inventie si pot verifica actele pe care dumneavoastra le aveti pregatite in vedere obtinerii acestuia. Avand in vedere ca inregistrare poate dura destul de mult, va vom tine la curent cu toate aspectele care tin de verificarea, publicarea si acceptarea cererii de inregistrare de catre OSIM.

Va reamintim ca odata inregistrat la nivel national, brevetul de inventie va fi mai usor de recunoscut la nivel european. Va invitam sa urmariti video-ul nostru despre inregistrarea unui brevet de inventie:

Cat dureaza obtinerea unui brevet de inventie ?

Comparativ cu inregistrarea unei marci, obtinerea unui brevet de inventie poate dura o perioada mai lunga de timp care se poate intinde pe minimum 2 ani si pe maximum 5 ani, datorita verificarilor extinse care trebuie efectuate, de procedura ceruta si chiar de momentul platii taxelor aferente inregistrarii.

Inregistrarea brevetului depinde intr-o mare masura si de documentatia prezentata si redactarea acesteia.

Costuri legate de obtinerea unui brevet de inventie

Obtinerea unui brevet de inventie inseamna o procedura destul de indelungata ca timp, insa si plata anumitor taxe. Aceste taxe depind de complexitatea cererii si plata urmatoarelor:

 • taxa de inregistrare care trebuie platita in maximum 3 luni de la depunerea documentatiei si care are o valoare de 140 de lei;
 • taxa de publicare a cererii de brevet care trebuie platita dupa cele 18 luni de la depunerea cererii si care are o valoare de 233 de lei;
 • in cazul cererii de publicare inaintea celor 18 luni de la depunere, taxa ce trebuie achitata va avea o valoare de 466 de lei;
 • taxa de tiparire si eliberare a brevetului, care are o valoare de 466 lei (aceste valori sunt valabile pentru anul 2019).

Pentru informatii complete legate de taxele care trebuie platite pentru obtinerea unui brevet de inventie, va rugam sa ne contactati.