Site-ul nostru web folosește  cookie-uri în scopuri statistice.

Our Articles

Cesiunea dreptului de autor

Cesiunea dreptului de autor

Drepturile asupra proprietatii intelectuale dobandite prin inregistrare la OSIM pot fi cedate. Unul dintre instrumentele adesea folosite sunt contractele de cesiune a drepturilor de autor care pot fi incheiate intre cel care a inregistrat drepturile respective, titularul sau cedentul, si cel care doreste sa le foloseasca, cesionarul.

Legea nr. 8/1996 este cadrul legal care prevede cesiunea dreptului de autor, iar mai jos poti descoperi ce presupune semnarea unui contract in acest sens. Specialistii nostri iti stau la dispozitie atat cu servicii de redactare a unor astfel de contracte, precum si cu inregistrarea unei marci.

Tipuri de cesiune a drepturilor de autor

Cesiunea dreptului de autor este de doua feluri conform Legii nr. 8/1996:

  • cesiunea exclusiva;
  • cesiunea neexclusiva.

Cesiunea exclusiva presupune cedarea totala a drepturilor de autor de catre cedent cesionarului, astfel incat primul va renunta la dreptul de a utiliza opera, in conformitate cu conditiile din contract. De asemenea, cedentul nu va avea dreptul de a transmite drepturile respective unor terte persoane sau entitati.

 Informatii importante  
Legislatie  Legea nr. 8/1996 

 Tipuri de cesiune

– exclusiva,

– neexclusiva

 Caracteristici ale cesiunii exclusive

– cedarea tuturor drepturilor de autor;

– renuntarea la transmiterea drepturilor respective catre terti. 

 Caracteristici ale cesiunii neexclusive  Cesiunea neexclusiva acopera doar drepturile trecute in contract.
 Parti implicate in contractul de cesiune

Cedentul si cesionarul 

 Drepturile care pot fi cedate prin cesiune

– reproducerea totala sau partiala a operei;

– copierea acesteia;

– inchirierea acesteia etc. 

 Documente necesare la cesiunea drepturilor de autor

Contractul de cesiune 

 Continutul contractului de cesiune

– numele partilor implicate;

– drepturile cedate;

– remuneratia;

– clauze specifice (daca este cazul). 

 Durata cesiunii drepturilor de autor

 – limitata,

– nelimitata

 Autoritati implicate in cesiunea drepturilor de autor  Drepturile de autor nu trebuie inregistrate la OSIM.
 Domenii in care poate fi folosita cesiunea drepturilor de autor

– muzica,

– marketing,

– media,

– literatura,

– IT etc. 

 Remuneratie

 Remuneratia este stabilita prin contract.

 Importanta unui contract de cesiune a drepturilor de autor

 Prin contract se recunosc drepturile partilor implicate.

 Avantajele unui contract de cesiune

– este simplu de creat si modificat;

– este un instrument legal pentru demonstrarea venitului;

– nu necesita o forma juridica pentru a fi incheiat. 

 Servicii de redactare a contractului de cesiune (DA/NU) Da 

Cesiunea neexclusiva, pe de alta parte, acopera doar drepturile legate de obiectul contractului, restul drepturilor nefiind afectate de documentul respectiv. De asemenea, printr-un contract de cesiune a drepturilor neexclusiv cesionarul nu poate ceda drepturile dobandite fara acordul cedentului.

Cesiunea dreptului de autor poate fi limitata sau nelimitata in timp, asadar si acesta este un aspect care trebuie avut in vedere la semnarea unui contract.

La semnarea unui asemenea contract iti recomandam sa te consulti cu avocatii nostri care te pot ajuta atat in redactarea documentelor legate de drepturile asupra proprietatii intelectuale. De asemenea, putem ajuta si daca esti interesat in inregistrarea unei marci la OSIM. O problema des intalnita la verificarea marcii la OSIM inainte de depunerea cererii de inregistrare este legata de restrictii privind folosirea acesteia. In acest scop, pot fi efectuate cautari despre posibile asemanari cu alte marci. Astfel de probleme pot duce la respingere dosarului, asadar, apelati la avocatii nostri pentru ajutor de specialitate.

Ce trebuie sa contina un contract de cesiune a drepturilor

Cesiunea dreptului de autor se va face doar printr-un contract care trebuie sa contina urmatoarele elemente:

  1. numele persoanelor sau a entitatilor care semneaza contractul;
  2. obiectul contractului care inseamna atat drepturile transmise, precum si obligatiile cedentului si ale cesionarului;
  3. felul in care este stabilita remuneratia cedentului;
  4. clauzele de confidentialitate si/sau de exclusivitate, precum si de incetare a contractului.

Un aspect important atunci cand se are in vedere cesiunea dreptului de autor este remuneratia cedentului in schimbul cedarii dreptului de uz asupra operei sale. Asadar, este bine sa te sfatuiesti cu un avocat in vederea semnarii unui asemenea contract.

Este bine sa stii si ca un contract de cesiune se bazeaza si pe tipurile de drepturi cedate, mai ales in lumea artistica unde textele operelor de teatru si piesele muzicale joaca un rol foarte important de pe urma carora artistii obtin venituri.

Nu ezita sa iei legatura cu avocatii nostri care iti stau la dipsozitie cu diverse servicii juridice, astfel incat sa obtii drepturile care ti se cuvin intr-o astfel de situatie.

Cedentul si cesionarul – partile implicate intr-un contract de cesiune

Un acord de transfer al drepturilor de autor stabilit sub forma unui contract de cesiune permite persoanei care deține drepturile respective asupra unei opere sa le transfere partial sau in totalitate unei alte parți în schimbul unei sume convenite de comun acord.

Spre deosebire de salariatii cu contracte individuale de munca aplicabile Legii Muncii celor care isi cedeaza drepturile prin contract de cesiune, sub rezerva Legii nr. 8/1996, se aplica reguli speciale. Astfel de contracte sunt incheiate de doua parți:

  • cedentul: persoana care cedeaza drepturile sale;
  • cesionarul: persoana care a dobandit drepturile de a modifica, publica și edita lucrarile cesionarului.

Daca ai intrebari legate de drepturile de autor sau inregistrarea unei marci, specialistii nostri iti stau la dispozitie cu informatii detaliate.

Care sunt drepturile ce pot fi cedate prin contract de cesiune?

Atunci cand vine vorba despre contractul de cesiune, transferul drepturilor de autor nu este total, acesta aplicandu-se doar celor patrimoniale. In acest sens, Legea nr. 13 8/1996 prevede ca utilizarea unei opere creeaza drepturi de proprietate unice si exclusive autorizate sau interzise de autor, printre care:

  • reproducerea si distribuirea operelor;
  • copierea partiala sau in intregime a acesteia;
  • inchirierea sau imprumutarea opereri dupa dobandirea dreptului de folosinta;
  • comunicarea lucrarii catre public, direct sau indirect, prin orice mijloc, inclusiv punerea la dispozitie a acesteia, astfel incat publicul sa o poata accesa oriunde si in orice moment alege individual;
  • distribuirea acesteia catre posturi de radio, TV sau alte mijloace de comunicare electronica;
  • crearea unor lucrari derivate din aceasta sau, mai simplu spus, folosirea de citate, pasaje sau alte elemente specifice acesteia in cea a autorului.

Daca aveti nevoie de ajutor pentru a stabili daca drepturile dumneavoastra in calitate de cedent au fost respectate sau nu, avocatii nostri va stau la dispozitie cu servicii complete de specialitate. Acestia vor verifica contractul in amanunt, propunandu-va solutia corespunzatoare.

Servicii asemanatoare va pot fi oferite si in cazul unor litigii legate de inregistrarea sau folosirea unei marci inregistrate in scopuri ilegale.

In ce domenii se pot folosi contractele de cesiune

Contractele de cesiune au devenit din ce in ce mai utilizate in primul rand datorita liberalizarii multor profesii. Flexibilitatea in programul de lucru a contribuit si ea in ultima vreme la alegerea acestui tip de contract acolo unde este posibil, asa ca acum acestea pot fi folosite in urmatoarele domenii:

Marketing /publicitate – Orice lucrare, cum ar fi bannerele, posterele, textul si grafica poate face obiectul unui acord de drepturi de autor. Multe agentii de marketing sau de publicitate aleg acest tip de contract deoarece poate fi folosit și pentru proiecte pe termen scurt.

Televiziune/Presa scrisa –  Multi jurnalisti aleg sa cedeze drepturile de autor televiziunii . Astfel, reportajele si articolele facute de cedent poate fi publicata, modificata si utilizata de catre cesionar in totalitate sau partial, in functie de tipul de contract semnat.

Muzica – Contracte de transfer al drepturilor de autor sunt folosite de foarte mult timp in acest domeniu. Artistii pot semna astfel de contracte cu case de discuri sau cu manageri

Arhitectura –  Cu toate ca poate parea mai putin relevant, un contract de cesiune in schimbul unor redevente este o solutie pentru arhitectii care aleg sa lucreze in regie proprie, dobandind astfel mai multe surse de venit.

Asadar, daca te intereseaza un astfel de contract si conditiile sub care poate fi redactat, nu ezita sa iei legatura cu noi. Avocatii nostri iti stau la dispozitie si daca ai avut sau ai un asemenea contract, insa nu ti-au fost respectate drepturile atasate lui.

Necesitatea incheierii unui contract de cesiune

Motivul principal pentru incheierea unui contract de cesiune este ca autorului trebuie sa i se recunoasca drepturile la creatia intelectuala. Practic, motivul din spatele unei astfel de intelegeri este faptul ca munca acestuia este conceputa pentru beneficiul oamenilor.

Existenta si continutul unui contract de transmitere a drepturilor de proprietate nu pot fi dovedite decat in ​​scris, conform legii. Exceptie de la aceasta fac articolele sau lucrarile realizate pentru presa scrisa, cum sunt ziarele.

Din punct de vedere legal, contractul de cesiune este singurul mijloc prin care autorului ii vor fi recunoscute drepturile in cazul unui conflict. Legislatia in domeniul proprietatii intelectuale se bazeaza foarte mult pe ceea ce poate fi dovedit. De aceea, in cazul unei astfel de situatii, este recomandat sa apelati la serviciile unor avocati specializati in aceasta ramura legislative.

Va putem ajuta si daca va intereseaza inregistrarea unei marci nationale sau internationale.

Remuneratia pentru drepturile de autor

Pentru multi autori, drepturile obtinute de pe urma operelelor lor sunt principala sursa de venit, ceea ce se aplica si in cazul contractelor de cesiune. De asemenea, astfel de documente cu valoare legala contin si felul in care autorul este rasplatit sau remunerat pentru cedarea in vederea folosintei a drepturilor de proprietate intelectuala.

Remuneratia prevazuta in contractul de transfer al drepturilor de proprietate se stabileste de comun acord intre cele doua parti. Suma oferita cedentului se calculeaza proportional cu incasarile din utilizarea lucrarii, intr-o cuantum fix ​​sau in alte moduri, conform articolului 44 din Legea nr.8/1996.

In cazul in care remuneratia nu este stabilita prin contract, autorul poate solicita autoritatii competente sa determine plata potrivit legii. Aceasta va lua in considerare suma platita de obicei pentru lucrari din aceeasi clasa, dar si in functie de alti parametri sau antecendete legale.

In cazul in care remuneratia autorului operei este mai mica decat prevede legea sau fata de cat au stabilit cele doua parti, autorul poate solicita autoritatii competente modificarea contractului sau majorarea platii in mod corespunzator.

Avantajele unui contract de cesiune

Un contract de cesiune are destul de multe avantaje, dintre care le amintim pe urmatoarele:

  • nu trebuie incheiate sub o forma juridica anume (PFA, SRL);
  • atat cesionarul, cat si cedentul pot semna mai multe astfel de contracte;
  • din punct de vedere administrativ si al taxelor, este destul de simplu de gestionat;
  • singurele conditii care trebuie respectate sunt cele din contract;
  • la nevoie, contractul de cesiune poate fi modificat sau completat.

Ca dezvantaj, contractul de cesiune nu are, de obicei, caracter permanent.

Ce obligatii rezulta dintr-un contract de cesiune?

Obligatiile aferente unui contract de cesiune sunt cele mentionate in lege, mai precis cel de a ceda, respectiv folosi drepturile respective in conformitate cu intelegerea dintre parti, insa exista si anumite taxe care trebuie avute in vedere. Mai precis, exista obligativitatea platii unui impozit pe venit calculat la o cota de 10% din suma inscrisa in declaratia unica a cedentului. Exista si posibilitatea ca suma respectiva sa fie retinuta la sursa.

Avocatii nostri iti stau la dispozitie cu informatii suplimentare despre acest tip de contract intalnit si in tara noastra destul de des.

Iata si un video despre acest subiect:

Respectarea drepturilor de autor in Romania

Conform acestei stiri, Romania a fost somata de Comisia Europeana pentru a respecta drepturile de autor ale artistilor cu privire la:

  • nerespectarea Directivei 2001/29/CE cu privire la armonizarea anumitor drepturi de autor și a drepturilor conexe in societatea informationala;
  • nerespectarea Directivei (UE) 2019/790 privind dreptul de autor pe piata digitala;
  • nerespectarea articolului 12 din Directiva (UE) 2019/790 cu privire la mecanismele de acordare a licentelor colective cu efect extins.

Daca ai nevoie de ajutor de specialitate legat de cesiunea drepturilor de autorcontacteaza-ne. Avocatii nostri sunt la curent cu ultimele prevederi legale si te pot ajuta.