Site-ul nostru web folosește  cookie-uri în scopuri statistice.

Our Articles

Cesiunea dreptului de autor

Cesiunea dreptului de autor

Drepturile asupra proprietatii intelectuale dobandite prin inregistrare la OSIM pot fi cedate. Unul dintre instrumentele adesea folosite sunt contractele de cesiune a drepturilor de autor care pot fi incheiate intre cel care a inregistrat drepturile respective, titularul sau cedentul, si cel care doreste sa le foloseasca, cesionarul.

Legea nr. 8/1996 este cadrul legal care prevede cesiunea dreptului de autor, iar mai jos poti descoperi ce presupune semnarea unui contract in acest sens. Specialistii nostri iti stau la dispozitie atat cu servicii de redactare a unor astfel de contracte, precum si cu inregistrarea unei marci.

Tipuri de cesiune a drepturilor de autor

Cesiunea dreptului de autor este de doua feluri conform Legii nr. 8/1996:

 • cesiunea exclusiva;
 • cesiunea neexclusiva.

Cesiunea exclusiva presupune cedarea totala a drepturilor de autor de catre cedent cesionarului, astfel incat primul va renunta la dreptul de a utiliza opera, in conformitate cu conditiile din contract. De asemenea, cedentul nu va avea dreptul de a transmite drepturile respective unor terte persoane sau entitati.

Cesiunea neexclusiva, pe de alta parte, acopera doar drepturile legate de obiectul contractului, restul drepturilor nefiind afectate de documentul respectiv. De asemenea, printr-un contract de cesiune a drepturilor neexclusiv cesionarul nu poate ceda drepturile dobandite fara acordul cedentului.

Cesiunea dreptului de autor poate fi limitata sau nelimitata in timp, asadar si acesta este un aspect care trebuie avut in vedere la semnarea unui contract.

La semnarea unui asemenea contract iti recomandam sa te consulti cu avocatii nostri care te pot ajuta atat in redactarea documentelor legate de drepturile asupra proprietatii intelectuale. De asemenea, putem ajuta si daca esti interesat in inregistrarea unei marci la OSIM. O problema des intalnita la verificarea marcii la OSIM inainte de depunerea cererii de inregistrare este legata de restrictii privind folosirea acesteia. In acest scop, pot fi efectuate cautari despre posibile asemanari cu alte marci. Astfel de probleme pot duce la respingere dosarului, asadar, apelati la avocatii nostri pentru ajutor de specialitate.

Ce trebuie sa contina un contract de cesiune a drepturilor

Cesiunea dreptului de autor se va face doar printr-un contract care trebuie sa contina urmatoarele elemente:

 1. numele persoanelor sau a entitatilor care semneaza contractul;
 2. obiectul contractului care inseamna atat drepturile transmise, precum si obligatiile cedentului si ale cesionarului;
 3. felul in care este stabilita remuneratia cedentului;
 4. clauzele de confidentialitate si/sau de exclusivitate, precum si de incetare a contractului.

Un aspect important atunci cand se are in vedere cesiunea dreptului de autor este remuneratia cedentului in schimbul cedarii dreptului de uz asupra operei sale. Asadar, este bine sa te sfatuiesti cu un avocat in vederea semnarii unui asemenea contract.

Este bine sa stii si ca un contract de cesiune se bazeaza si pe tipurile de drepturi cedate, mai ales in lumea artistica unde textele operelor de teatru si piesele muzicale joaca un rol foarte important de pe urma carora artistii obtin venituri.

Nu ezita sa iei legatura cu avocatii nostri care iti stau la dipsozitie cu diverse servicii juridice, astfel incat sa obtii drepturile care ti se cuvin intr-o astfel de situatie.

Cedentul si cesionarul – partile implicate intr-un contract de cesiune

Un acord de transfer al drepturilor de autor stabilit sub forma unui contract de cesiune permite persoanei care deține drepturile respective asupra unei opere sa le transfere partial sau in totalitate unei alte parți în schimbul unei sume convenite de comun acord.

Spre deosebire de salariatii cu contracte individuale de munca aplicabile Legii Muncii celor care isi cedeaza drepturile prin contract de cesiune, sub rezerva Legii nr. 8/1996, se aplica reguli speciale. Astfel de contracte sunt incheiate de doua parți:

 • cedentul: persoana care cedeaza drepturile sale;
 • cesionarul: persoana care a dobandit drepturile de a modifica, publica și edita lucrarile cesionarului.

Daca ai intrebari legate de drepturile de autor sau inregistrarea unei marci, specialistii nostri iti stau la dispozitie cu informatii detaliate.

In ce domenii se pot folosi contractele de cesiune

Contractele de cesiune au devenit din ce in ce mai utilizate in primul rand datorita liberalizarii multor profesii. Flexibilitatea in programul de lucru a contribuit si ea in ultima vreme la alegerea acestui tip de contract acolo unde este posibil, asa ca acum acestea pot fi folosite in urmatoarele domenii:

Marketing /publicitate – Orice lucrare, cum ar fi bannerele, posterele, textul si grafica poate face obiectul unui acord de drepturi de autor. Multe agentii de marketing sau de publicitate aleg acest tip de contract deoarece poate fi folosit și pentru proiecte pe termen scurt.

Televiziune/Presa scrisa –  Multi jurnalisti aleg sa cedeze drepturile de autor televiziunii . Astfel, reportajele si articolele facute de cedent poate fi publicata, modificata si utilizata de catre cesionar in totalitate sau partial, in functie de tipul de contract semnat.

Muzica – Contracte de transfer al drepturilor de autor sunt folosite de foarte mult timp in acest domeniu. Artistii pot semna astfel de contracte cu case de discuri sau cu manageri

Arhitectura –  Cu toate ca poate parea mai putin relevant, un contract de cesiune in schimbul unor redevente este o solutie pentru arhitectii care aleg sa lucreze in regie proprie, dobandind astfel mai multe surse de venit.

Asadar, daca te intereseaza un astfel de contract si conditiile sub care poate fi redactat, nu ezita sa iei legatura cu noi. Avocatii nostri iti stau la dispozitie si daca ai avut sau ai un asemenea contract, insa nu ti-au fost respectate drepturile atasate lui.

Avantajele unui contract de cesiune

Un contract de cesiune are destul de multe avantaje, dintre care le amintim pe urmatoarele:

 • nu trebuie incheiate sub o forma juridica anume (PFA, SRL);
 • atat cesionarul, cat si cedentul pot semna mai multe astfel de contracte;
 • din punct de vedere administrativ si al taxelor, este destul de simplu de gestionat;
 • singurele conditii care trebuie respectate sunt cele din contract;
 • la nevoie, contractul de cesiune poate fi modificat sau completat.

Ca dezvantaj, contractul de cesiune nu are, de obicei, caracter permanent.

Ce obligatii rezulta dintr-un contract de cesiune?

Obligatiile aferente unui contract de cesiune sunt cele mentionate in lege, mai precis cel de a ceda, respectiv folosi drepturile respective in conformitate cu intelegerea dintre parti, insa exista si anumite taxe care trebuie avute in vedere. Mai precis, exista obligativitatea platii unui impozit pe venit calculat la o cota de 10% din suma inscrisa in declaratia unica a cedentului. Exista si posibilitatea ca suma respectiva sa fie retinuta la sursa.

Avocatii nostri iti stau la dispozitie cu informatii suplimentare despre acest tip de contract intalnit si in tara noastra destul de des.

Respectarea drepturilor de autor in Romania

Conform acestei stiri, Romania a fost somata de Comisia Europeana pentru a respecta drepturile de autor ale artistilor cu privire la:

 • nerespectarea Directivei 2001/29/CE cu privire la armonizarea anumitor drepturi de autor și a drepturilor conexe in societatea informationala;
 • nerespectarea Directivei (UE) 2019/790 privind dreptul de autor pe piata digitala;
 • nerespectarea articolului 12 din Directiva (UE) 2019/790 cu privire la mecanismele de acordare a licentelor colective cu efect extins.

Daca ai nevoie de ajutor de specialitate legat de cesiunea drepturilor de autorcontacteaza-ne. Avocatii nostri sunt la curent cu ultimele prevederi legale si te pot ajuta.