Site-ul nostru web folosește  cookie-uri în scopuri statistice.

Our Articles

Inregistrare desene / modele industriale

Inregistrare desene / modele industriale

Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii

Mai putin cunoscute ca marcile, desenele sau modelele industriale pot beneficia si ele de inregistrare la OSIM. Acestea trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a putea fi inregistrate, insa odata inregistrate, beneficiarul va avea drept unic de folosinta asupra lor, ca si in cazul marcilor.

Din momentul inregistrarii desenului/modelului industrial, proprietarul se bucura de un drept exclusiv de exploatare a acestuia, precum si dreptul de a interzice tertilor sa efectueze fara consimtamantul sau reproducerea, fabricarea, comercializarea sau oferirea spre vanzarea, folosirea, importul sau stocarea in vederea comercializarii, oferirea spre vanzare sau folosirea unui produs in care desenul sau modelul industrial este incorporat sau la care acesta se aplica.

 Informatii importante  
  Tipuri de desene/modele industriale

Desene/modele industriale nationale, comunitare si internationale

Durata inregistrare desene/modele industriale OSIM

Aprox. 6 luni

Caracteristici desen industrial

 Aspect exterior al unui bun/produs redat in doua dimensiuni
Caracteristici model industrial

Aspect exterior al unui bun/produs redat in trei dimensiuni

Valabilitate desen/model industrial 10 ani
Conditii de inregistrare

Caracter individual, utilitar si de noutate

Documente necesare la inregistrare

Cerere, reprezentare grafica a desenului/modelului, chitanta doveditoare a platii taxei de inregistrare

Posibilitate reinnoire certificat de inregistrare Reinnoire de 3 ori pe cate 5 ani
Posibilitate inregistrare a mai multor desene/modele pe o singura cerere (DA/NU) Da
Servicii inregistrare desene/modele industriale (DA/NU) Da 
 Legi pentru inregistrarea desenelor/modelelor industriale

– Legea nr. 129/1992 cu privire la protectia desenelor si modelelor industriale la nivel national;

– diverse conventii si tratate internationale la care a aderat Romania

 Clasificare desene/modele industriale

 Desenele si modelele industriale sunt stabilite dupa Clasificarea de la Locarno

 Posibilitate obtinere de protectie la nivel international

 Da, desenele si modelele industriale pot fi recunoscute la nivel european si international

 Autoritati care reglementeaza inregistrarea desenelor/modelelor industriale la nivel international

– Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO);

– Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (WIPO).

 Suport in recunoasterea desenelor/modelelor la nivel european (DA/NU)

Da, specialistii nostri ii pot ajuta pe cei interesati de inregistrarea drepturilor de proprietate intelectuala asupra desenelor/modelelor industriale la nivel international 

 Tipuri de desene industriale acceptate

–  Ambalaje;

– aranjamente;

– ansambluri;

– forme de prezentare unice etc.

 Cerinte speciale pentru modele industriale (daca exista)

 Modelele industriale trebuie sa aiba caracter utilitar

 Servicii de verificare a desenelor/modelelor inainte de inregistrare

 Avocatii nostri va stau la dispozitie cu solutii de verificare a desenelor/modelelor industriale

 Ajutor in caz de uz abuziv al unui desen/model industrial (DA/NU)

 Da, avocatii nostri va pot reprezenta in solutionarea conflictelor legate de drepturile asupra desenelor/modelelor industriale

 Drepturi dobandite in urma inregistrarii desenelor/modelelor industriale

– Cedarea drepturilor de folosinta intr-un cadru organizat;

– dreptul de a interzice folosirea desenului/modelului industrial;

– dreptul de a transmite desenul/modelul inregistrat pe cale succesorala etc.

Va invitam sa aflati cum puteti inregistra desene/modele industriale din articolul care continua mai jos. Avocatii nostri va pot ajuta cu procedura de inregistrare a desenelor si a modelelor industriale la OSIM. De asemenea, va puteam ajuta si cu procedura de inregistrare de marca la OSIM.

Daca aveti nevoie de aceste servicii in alta tara, de exemplu in Ungaria, va putem pune in legatura cu partenerii nostri – CompanyIncorporationHungary.com.

Legile care reglementeaza inregistrarea desenelor/modelelor industriale


Desenele si modelele industriale sunt protejate atat prin legi nationale, cat si internationale, in functie de cererea de inregistrare depusa de cel care doreste sa le inregistreze. Astfel, la nivel national si international, desenele si modelele industriale sunt protejate de mai multe legi, printre care:

 • Legea nr. 129/1992 cu privire la protectia desenelor si modelelor industriale la nivel national;
 • OG nr. 41/1998 cu privire la taxele in domeniul protectiei industriale aplicablie la nivel national;
 • HG nr. 211/2008 care prevede regulamentul care aproba aplicarea Legii nr. 129/1992;
 • Conventia de la Haga din 1960 cu privire la inregistratea desenelor si modelelor industriale;
 • Conventia de la Geneva din 1999 cu privire la inregistrarea modelelor industriale.


Pentru a beneficia de protectie la nivel international, cererile de inregistrare pentru desenele si modelele industriale trebuie depuse la Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (WIPO).
Daca sunteti interesat de inregistrarea la OSIM a unei marcidesen sau model industrial, va putem ajuta. In cazul in care aveti nevoie si de alte servicii conexe pentru dezvoltarea afacerii dvs., cum ar fi servicii de dezvoltare de aplicatii mobile, va putem pune in legatura cu partenerii nostri – Aplicatii-Mobile.com.

Desenele si modelele industriale 


Prin desen industrial se intelege aspectul exterior al unui produs sau al unei parti a acestuia, redat in doua dimensiuni, rezultat din combinarea dintre principalele caracteristici, indeosebi linii, contururi, culori, forma, textura si/sau materiale si/sau ornametatia produsului in sine.

Prin model industrial se intelege aspectul exterior al unui produs si/sau al unei parti a acestuia, redat in trei dimensiuni, rezultat din combinarea dintre principalele caracteristici, indeosebi linii, contururi, culori, forma, textura si/sau ornamentatia produsului in sine.

Conditiile pentru inregistrarea unui desen/model industrial sunt:

 • desenul/modelul industrial este nou – aceasta conditie presupune ca desenul/model industrial depus spre inregistrare sa nu fie identic in ceea ce priveste detaliile semnificative cu nici un desen sau model industrial facut public inainte de data depunerii cererii sau a prioritatii invocate;
 • desenul/modelul industrial are caracter individual – conditie ce presupune ca impresia globala pe care o produce asupra utilizatorului avizat este diferita de cea produsa de orice alt desen sau model industrial facut public anterior datei de depunere a cererii sau a datei prioritatii invocate.


Desenul/modelul industrial poate fi inregistrat:

 • la nivel national – compania dumneavoastra va dobandi protectie asupra dreptului numai pe teritoriul tarii in care se face inregistrarea; cererea de inregistrare de desene/modele industriale se depune la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) sau la Oficiile specializate din tarile in care compania dumneavoastra isi desfasoara activitatea;
 • la nivel comunitar – dreptul asupra desenului/modelului este protejat in toate tarile membre ale Uniunii Europene; cererea de inregistrare de desene/modele industriale se depune la Oficiul pentru Armonizarea Pietei Interne (OHIM/OAPI);
 • la nivel international – dreptul asupra desenului/modelului industrial este protejat in tarile mentionate in cererea de inregistrare conform Aranjamentului de la Haga; cererea de inregistrare de desene/modele industriale se depune la Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (WIPO/OMPI).


Printre desenele si modelele industriale inregistrate la OSIM se numara produsele care, conform Legii 129/1992 pot si simple sau compuse. Astfel, produsele simple sunt articole obtinute prin procese artizanale sau industriale si care prin asamblare pot forma ambalaje, aranjamente sau alte forme de prezentare. Produsele complexe, in schimb, sunt produse formate din mai multe elemente care pot fi dezasmblate, inlocuite si reasamblate. 

Un aspect important de care trebuie tinut cont la inregistrarea unui desen sau model industrial este ca acesta trebuie sa aiba un caracter utilitar, cele care incorporeaza functii tehnice neputand beneficia de protectie.

Avocatii nostri va pot ajuta atat la inregistratea unor produse simple cat si complexe ca desene sau modele industriale. De asemenea, va putem ajuta sa inregistrati o marca la OSIM. In cazul in care aveti nevoie de alte tipuri de servicii, cum ar fi servicii de transplant de par, va recomandam sa luati legatura cu partnerii nostri – Hair-Transplant-Turkey.org.

In schema de mai jos, gasiti informatii relevante despre inregistratea unui desen/model industrial la OSIM:

inregistrarea unui desen osim

Crearea si folosirea unui desen sau model industrial


Este posibil ca un desen sau model industrial sa fie creat de una sau mai multe persoane. In al doilea caz, dreptul asupra desenului sau modelului vor reveni primei persoane care a depus cererea de inregistrare la OSIM.

In cazul in care desenul sau modelul industrial este creat in baza unui contract de munca si autorul este salariat, dreptul asupra acestuia poate reveni uneia dintre parti in urmatoarele situatii:

 • companiei, in cazul in care munca salariatului presupune crearea sau cercetarea in acest domeniu;
 • salariatului, in cazul in care munca salariatului nu presupune crearea sau executarea unui desen sau model industrial.


Daca in timpul executiei desenului sau a modelului, salariatul foloseste resursele angajatorului, acesta din urma poate beneficia de dreptul de folosinta asupra desenului sau modelului respectiv in baza unui contract de cesiune sau licenta neexculsiva. Acest contract trebuie incheiat in maxim 3 luni de la oferta salariatului.

In cazul in care partile nu ajung la un consens, litigiul va fi solultionat in instanta care va stabili contributia fiecarei parti si utilitatea desenului sau modelului industrial.

Este posibil ca persoane de alte nationalitati sa inregistreze desene si modele industriale in Romania, la OSIM. Acestea vor beneficia atat de legile nationale cat si de conventiile internationale la care Romania a aderat.

Fie ca doriti sa inregistrati o marca, un desen sau model industrial, sau un patent la OSIM, avocatii nostri va sunt la dispozitie cu servicii complete. Ne putem ocupa atat de pregatirea documentelor necesare, cat si de depunerea si verificarea periodica a cererii de inregistrare.

Odata ce s-a stabilit ca marca este disponibila si ca restrictiile nu se aplica, cererea de inregistrare poate fi depusa la OSIM. Oricine poate solicita inregistrarea unei marci comerciale la OSIM, direct sau prin intermediul unui reprezentant. Daca aveti nevoie de ajutor, va stam la dispozitie cu diverse servicii, inclusiv cu cel de verificare al marcii.

Verificarea disponibilitatii de inregistrare a unui desen/model industrial


Desi se pleaca de la faptul ca un desen sau model industrial este original inainte de inregistrare, o verificare a conditiilor de inregistrare a acestuia este recomandata pentru a se asigura o procedura corecta de obtinere a dreptului de inventie asupra lui, exact ca si in cazul unei marci national sau internationale.

Desenele si modelele industriale sunt inregistrate dupa principiul ,,primul venit, primul servit’’, insa datorita faptului ca exista numeroase cereri in acest sens precum si multe desene si modele inregistrate deja, verificarile acestora sunt destul de complexe. In afara acestui aspect, trebuie avut in vedere si ca intreaga procedura de inregistrare este una de lunga durata, iar orice eroare sau omisiune a uno documente poate duce la prelungiri destul de serioase ale obtinerii recunoasterii drepturilor asupra acestuia.

Verificare poate scoate la lumina aspecte importante despre desenul sau modelul in cauza, putand duce chiar la aparitia unor cereri de opozitie sau litigii legate de acesta. De asemenea, este recomandat ca verificarea sa nu se limiteze la creatiile intelectuale din aceeasi clasa inregistrate pana in momentul depunerii cererii, ci sa se extinda si la unele mai vechi, chiar si unele expirate care pot prezenta caracteristici similare.

Cu ajutorul avocatilor nostri, verificarea disponibilitatii desenului sau a modelului industrial dorit va face parte din procedura de inregistrare, astfel incat sa nu aveti neplaceri pe intreaga durata a procesului.

Desenele si modelele industriale si Clasificarea de la Locarno


Ca si in cazul inregistrarii unei marcidesenele si modelele industriale sunt clasificate dupa un anumit sistem. Acestea din urma se bazeaza pe Clasificarea de la Locarno care cade sub incidenta Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale. De asemenea, o sub-clasificare a fost realizata si de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala pentru cei care doresc sa obtina drepturi de proprietate asupra unui desen sau model industrial la nivelul Uniunii.

Conform acestei clasificari, o cerere de inregistrare a unui desen sau model industrial ar trebui sa contina termenii din aceasta norma, care se refera la simplificarea exprimarii, in asa fel incat sa nu fie nevoie de traduceri in anumite situatii.

Avocatii nostri va stau la dispozitie cu ajutor specializat in pregatirea si depunerea cererii de inregistrare a unui desen sau model industrial.

In ce consta verificarea cererii de inregistrare a unui desen/mode industrial


Pentru verificarea este una dintre primele proceduri realizate dupa depunerea cererii de inregistrare, aceasta consta in examinarea cererii si daca aceasta respecta normele de inregistrare.

De asemenea, se face si o verificare sumara pentru a vedea daca mai exista sau nu o alta cerere sau chiar un desen/model industrial asemanator cu cel depus. Aceasta verificare se face inainte de publicarea desenului.

Este bine de avut in vedere si ca la inregistrarea unui desen sau model industrial la nivel comunitar nu mai exista procedura prin care se pot depune cereri de opozitie, daca nu exista semne clare care sa duca la o verificare suplimentara. Acesta este si principalul motive pentru care este bine ca desenul respectiv sa fie inregistrat initial in tara de origine.

In mod normal, examinarea si publicarea desenului se realizeaza in 27 de luni, o perioada destul de lunga, asadar, de aceea este bine ca toti pasii sa fie completati respectand procedura intocmai. In acest caz, ajutorul specializat al avocatilor nostri care au o experienta indelungata in drepturile de proprietate intelectuala poate fi crucial.


​Pasi pentru inregistrarea unui desen/model industrial la OSIM


Pentru a obtine un desen/model inegistrat si pentru a beneficia pe deplin de drepturile conferite prin aceasta inregistrare, este necesara parcurgerea urmatorilor pasi:

 1. verificarea inregistrarilor anterioare de desene/modele industriale identice sau similare celui ce urmeaza a fi inregistrat;
 2. inregistrarea desenului/modelului industrial;
 3. protectia dreptului de proprietate industriala asupra desenului prin: formularea de opozitii la inregistrarea de catre terti a unor desene/modele industriale asemanatoare; formularea de actiuni in concurenta neloiala, plageri penale pentru savarsirea infractiunii de contrafacere;
 4. reinnoirea desenului/modelului industrial.


Indiferent de modalitatea de inregistrare a desenului/modelului industrial, la nivel national, comunitar sau international, acesta este protejat de la data depunerii cererii de inregistrare, cu exceptia cazului in care se invoca o prioritate (prioritatea determinata de un depozit anterior intr-o alta tara sau prioritatea de expozitie).

Documente necesare la inregistrarea unui desen/model industrial

Pentru a inregistra un desen sau model industrial la OSIM, trebuie sa depuneti urmatorarele documente:

 • cererea de inregistrare (Formularul D 01);
 • reproducerea grafica a desenului sau modelului industrial;
 • chitanta care atesta plata taxei de inregistrare.

Formularul D 01 trebuie sa contina informatii despre persoana fizica/firma care doreste inregistrarea, numarul de produse pentru care se doreste inregistrarea (acolo unde sunt mai multe), descrierea desenului sau a modelului din care sa reiasa caracterul inovativ al acestuia, semnatura sau stamplia solicitantului.

Va putem ajuta la pregatirea tuturor documentelor necesare la inregistrarea unui desen sau model industrial la OSIM.

Drepturi dobandite la inregistrarea unui desen/model industrial la OSIM


Principalul si cel mai important drept obtinut la inregistrarea unui model industrial sau a unui desen la OSIM este acela de a dreptul exclusiv de folosinta a acestuia. Insa cei care inregistreaza desene si modele industriale obtin si alte beneficii si drepturi, printre care:

 • posibilitatea de a da dreptul unor terti care vor sa se foloseasca de desenul sau modelul inregistrat la OSIM;
 • dreptul de a interzice unor terti sa reproduca, sa vanda, sau sa foloseasca desenul sau modelul in scopuri proprii;
 • dreptul de a interzice altor parti sa vanda, sa importe sau sa exporte produse folosindu-se de un desen sau model industrial;
 • dreptul de a transmite pe cale succesorala desenul sau modelul industrial inregistrat la OSIM.


Procedura de inregistrare la OSIM a unei marcidesen sau model industrial poate fi facuta cu ajutorul avocatilor nostri care vor avea nevoie de o imputernicire pentru a va reprezenta.


Litigiile legate desenele si modelele industriale


Reproducerea ilegala a unui desen sau model industrial cu scopul de a fabrica produse, vanzarea sau simpla oferta de vanzare a unor produse care se bazeaza pe acest desen sau model industrial, precum si importul si pastrarea unor bunuri care sunt reproduse in baza unui model sau desen inregistrat la OSIM sunt pasibile de inchisoare si amenda pentru persoanele sau firmele care recurg la astfel de metode.

Pentru ca acestea sa fie constatate, partea vatamata trebuie sa depuna o plangere pentru ca actiunea penala sa poata fi inceputa. Pentru prejudicii, proprietarul are dreptul la despagubiri materiale. Avocatii nostri va pot reprezenta in astfel de litigii.

Desenele si modelele industriale comunitare


Dupa am mentionat mai sus, un desen sau model industrial poate beneficia de protectie la nivel national, comunitar sau international in functie de tipul de inregistrare pentru care se opteaza. Astfel, pentru inregistrarea la nivel european sau comunitar, acesta va trebui inregistrat la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO). Exista si posibilitatea de a folosi desenul sau modelul neinregistrat, insa aceasta decizie poate avea drept consecinta pierderi financiare in timp.

Inregistrat la nivel comunitar, desenul sau modelul industrial va oferi protectie impotriva:

 • fabricarii ilegale a unuia sau mai multor produse in care este folosit desenul sau modelul inregistrat;
 • vanzarea ilegala a unuia sau mai multor produse care incorporeaza desenul sau modelul inregistrat;
 • promovarea ilegala a unui produs care se bazeaza pe desenul sau modelul industrial inregistrat;
 • activitatile ilegale de import/export de produse care inglobeaza un desen sau model industrial protejat prin inregistrare.


In ceea ce priveste folosirea de desene si modele industriale neinregistrate la nivel comunitar, desi pot fi recunoscute, protectia acestora va fi limitata atat in timp cat si spatiu. Acest lucru se intampla deoarece acestea vor beneficia de protectie extinsa la nivel national, in timp ce la nivel comunitar vor protejate doar in limitele legislatiei UE. Astfel, desenul sau modelul inregistrat la nivel comunitar beneficiaza de protectie pentru o perioada de 5 ani care poate fi reinnoita pana la 25 de ani. Desenul sau modelul industrial neinregistrat la nivel european beneficiaza de protectie pentru o perioada de 3 ani fara ca aceasta sa poata fi prelungita.

Inregistrarea unui desen sau model industrial la nivel comunitar poate fi supervizata de specialistii nostri. De asemenea, avocatii nostri va pot ajuta daca aveti nevoie de reprezentare in litigii legate de proprietatea intelectuala.

Daca doriti sa inregistrati o marca la OSIM, ne putem ocupa de intregul proces. Va invitam sa urmariti si video-ul nostru de mai jos:

Cum va pot ajuta avocatii nostri cu inregistrarea de desene/modele industriale

Avocatii nostri sunt specializati in dobandirea drepturilor asupra proprietatii intelectuale, indiferent ca acestea sunt asupra marcilor, a desenelor/modelelor industriale, sau chiar a obtinerii brevetelor de inventie.

Avand in vedere ca legislatia in aceasta materie este destul de stufoasa, iar procedurile de inregistrare sunt complexe, este recomandat sa apelati la solutii sigure pentru a obtine drepturile care vi se cuvin. Avocatii nostri se pot ocupa inca de la inceput de redactarea si depunerea documentelor cerute de diverse institutii – in cazul desenelor si modelelor industriale, OSIM – pentru a obtine dreptul de folosinta asupra lor in timpul stabilit prin lege.

De asemenea, daca ati observat ca drepturile v-au fost incalcate, avocatii nostri vor face tot ce le sta in putinta pentru a fi despagubiti si a recupera prejudiciul cauzat de terti.


De ce sa inregistrati un desen/model industrial?


Drepturile asupra proprietatii intelectuale au inceput sa aiba o greutate din ce in ce mai mare in ziua de astazi, avand in vedere dezvoltarea industriei de cercertare si dezvoltare in care desenele si modele industriale sunt foarte importante. Astfel:

 • perioada initiala de protectie valabila la inregistrarea unui desen sau model industrial este de 5 ani;
 • aceasta perioada poate fi prelungita cu mai multe perioade de 5 ani, perioada maxima de valabilitate a protectiei desenului sau modelului industrial fiind de 25 de ani;
 • taxele de inregistrare a unui desen sau model industrial sunt mai mici decat in cazul inregistrarii unei marci la OSIM (taxa pentru depunerea cererii de inregistrare este de 140 de lei incepand cu 1 ianuarie 2019).


Va rugam sa ne contactati pentru servicii complete de inregistrare la OSIM. Daca aveti nevoie de servicii de inregistrare a marcilor in alte tari, cum ar fi Estonia si Rusia, va putem pune in legatura cu partenerii nostri externi. Daca aveti nevoie de alte servicii in Bucuresti, cum ar fi serviciile unui cabinet dentar, va recomandam echipa de stomatologi specializati in implanturi dentare MegaGen – Implant-Dentar.co.