Site-ul nostru web folosește  cookie-uri în scopuri statistice.

Our Articles

Reprezentare in instanta

Reprezentare in instanta

Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii

Proprietatea intelectuala a devenit parte integranta a multor firme care vor sa isi protejeze imaginea si produsele prin inregistrarea de marci sau alte drepturi. Desi de cele mai multe ori nu vor intampina dificultati, pot exista conflicte si alte situatii in care firmele sau persoanele fizice care au dobandit drepturi aspura unor diverse marci, patente sau inventii se pot confrunta cu litigii. In astfel de situatii se poate asigura reprezentare in instanta de catre avocatii nostri.

Mai jos, va prezentam cateva dintre litigiile in ceea ce priveste drepturile asupra proprietatii intelectuale si in cazul carora avocatii port interveni prin reprezentare in instanta sau alte cai de solutionare a disputelor. De asemenea, va puteti baza pe noi daca doriti sa inregistrati o marca la OSIM.

Principalele servicii de reprezentare in instanta

RoMark Intellectual Property, prin avocatii sai specializati in domeniul proprietatii industriale, va poate asista in protejarea drepturile de proprietate industriala prin formularea de:

 • notificari catre terti, pentru incetarea utilizarii neautorizate a drepturilor dumneavoastra;
 • actiuni pentru anularea inregistrarii unei marci, a unui desen/model industrial sau a unei inventii;
 • actiuni in decaderea titularului din drepturile conferite de marca pentru neuz in decursul unei perioade de 5 ani;
 • actiuni in concurenta neloiala;
 • actiuni in contrafacere;
 • plangeri penale.

Daca aveti intrebari, avocatii nostri va stau la dispozitie.

Cine poate apela la serviciile noastre?

Avocatii nostri pot reprezenta atat personale fizice cat si firmele care au probleme in sfera litigiilor asupra dreptului la proprietate intelectuala. De asemenea, putem oferi reprezentare in instanta, atat cetatenilor romani si firmelor inmatriculate in tara noastra, dar si strainilor care au inregistrat la OSIMdiverse drepturi de proprietate intelectuala.

Avocatii nostri va pot sfatui in diverse situatii conflictuale si va pot ajuta sa solutionati orice disputa legata de dreptul asupra unei proprietati intelectuale in cel mai scurt timp posibil. Va stam la dispozitie si daca sunteti interesat in inregistrarea unei marci, inventii sau patent, inclusiv la nivel comunitar sau international.

Odata ce procesul de inregistare a unei marci este demarat, primul pas esre depunerea cererii de inregistrare la OSIM. Oricine poate solicita o inregistrare a marcii la OSIM direct sau prin intermediul specialistilor nostri. Daca aveti nevoie de ajutor, avem o gama de servicii disponibile, inclusiv de verificare a marcii.

Reprezentare in fata diverselor organizatii si organizatii

Inregistrarea unui drept asupra proprietatii intelectuale se realizeaza in mod normal la OSIM, insa trebuie avut in verede faptul ca proprietatea intelectuala este de mai multe tipuri, de aceea este posibil ca intr-un astfel de conflict mai multe organisme si organizatii sa se implice pentru stingerea disputei. In astfel de situatii, va putem ajuta cu depunerea de diverse solicitari la:

 1. UCMR-ADA, adica Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania-Asociatia Drepturilor de Autor;
 2. COPYRO ,adica Societatea de Gestiune a Drepturilor de Autor in domeniul Operelor Scrise;
 3. VISARTA – Societatea de Gestiune Colectiva a Drepturilor de Autor in domeniul Artelor Vizuale;
 4. DACIN-SARA – Societatea pentru Drepturi de Autor in Cinematografie si Audiovizual-Societatea Autorilor Romani din Audiovizual.

Avocatii nostriva pot reprezenta in instanta indiferent de drepturile asupra proprietatii intelectuale care vi s-au incalcat. Daca aveti nevoie de mai multe informatii legate de drepturile pe care le aveti la inregistrarea unei marci, va stam la dispozitie cu detalii.

Tipuri de litigii legate de proprietata intelectuala

La noi in tara, ca si in alte state, a inceput sa creasca numarul de litigii asupra proprietatii intelectuale, in special cel legat de crearea si punerea in vanzare a produselor contrafacute. Astfel, multe firme care au inregistrat patente si inventii au fost nevoite sa se indrepte catre instanta si alte organe abilitate pentru combaterea folosirii acestora in scopuri ilegale.

De asemenea, marcile sunt printre cele mai disputate drepturi asupra proprietatii intelectuale. Folosirea ilegala a numelor de domenii este adesea intalnita atat in Romania cat si in alte tari ale Uniunii Europene. De aceea, va recomandam inregistrarea marcilor la nivel comunitar.

Daca ati constatat ca dreptul asupra marcii sau altui drept pe care l-ati inregistrat la OSIM v-a fost incalcat, avocatii nostri va stau la dispozitie cu servicii de reprezentare in instanta.

Masuri luate dupa reprezentarea in instanta

In functie de conflictul in care ati fost implicat/implicata si de calea de solutionare aleasa, instanta sau alt organism abilitat poate dispune, respectiv lua diverse masuri. In cazul marcilor similare, se va dispune anularea marcii inregistrate ulterior, iar in cazul inregistrarii in curs, se poate contesta cererea de inregistrare.

Indiferent de situatie, este bine sa aveti in vedere reprezentarea in instanta de catre avocati specializati in drepturi asupra proprietatii intelectuale.

Statistici aspura litigiilor aspura drepturilor in proprietate intelecutala

La nivel mondial, litigiile asupra drepturilor asupra proprietatii intelectuale au crescut in ultimii ani, iar majoritatea firmelor care cer solutionarea conflictelor de aceasta natura vin au urmatorul profil:

 • 50% dintre ele activeaza in domeiul IT, telecomunicatii si sanatate;
 • 55% dintre ele sunt societati private, iar 34% sunt societati pe actiuni;
 • aproape 50% dintre aceste firme sunt inmatriculate in SUA;
 • in Europa, Germania are cel mai mare numar de conflicte legate de patente (aproximativ 1,300 pe an intre 2013 si 2017).

 Nu ezitati sa ne contactati pentru servicii de reprezentare in instanta si inregistrare de marci la OSIM.