Site-ul nostru web folosește  cookie-uri în scopuri statistice.

Our Articles

Inregistrare drepturi de autor

Inregistrare drepturi de autor

Termenul de proprietate intelectuala presupune obtinerea unor drepturi asupra mai multor tipuri de creatii. Pe langa inregistrarea unei marci si obtinerea unui brevet de inventie exista si drepturile de autor care pot fi protejate.

Nu exista o procedura speciala pentru inregistrarea drepturilor de autor, insa ele sunt protejate de Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Mai jos, avocatii nostri specializati in consultanta pe drepturi de proprietate intelectuala explica cum puteti obtine protectie in acest sens.

Definitia dreptului de autor

Dreptul de autor este dreptul la proprietate intelectuala conex cu crearea unei opere literare, stiintifice sau artistice, precum si ale altor creatii. Acesta este recunoscut conform Legii nr. 8/1996, iar persoana care l-a creat este detinatorul moral si partimonial al sau.

Exista mai multe tipuri de opere care pot beneficia de protectie sub incidenta acestei legi, iar avocatii nostri te pot ajuta sa afli daca te incadrezi sau nu in cerintele sale. De asemenea, iti stam la dispozitie si daca doresti sa inregistrezi o marca nationala.

Care sunt operele care pot beneficia de inregistrarea drepturilor de autor?

La fel ca marcile, si drepturile de autor pot fi clasificate. Conform legislatiei din Romania, acestea se impart in:

  1. opere literare, precum cartile, poeziile, nuvelele, scenariile de filme si chiar piesele de teatru;
  2. operele artistice, precum fotografiile, tablourile, desenele, sculpturile;
  3. operele muzicale, incepand cu textele si pana la liniile melodice ale acestora;
  4. programele de calculator;
  5. operele audiovizuale si cinematografice.

Pentru a-i fi recunoscute drepturile de autor unui creator, opera sa trebuie sa fie originala. Aceasta poate capata semnificatii diferite in functie de opera.

Daca esti creator de continut, de exemplu, si doresti sa afli ce presupune inregistrarea drepturilor de autor, poti lua legatura cu avocatii nostri.

Cum se inregistreaza drepturile de autor?

In ziua de azi, unde contintul original este prezent in primul pe retelele de socializare, inregistrarea drepturilor de autor devine foarte importanta mai ales din punct de vedere financiar. Astfel, acestea vor beneficia de protectie la fel ca marcile. Cu alte cuvinte, obtinerea recunoasterii dreptului de proprietate intelectuala asupra unei opere se realizeaza ca inregistrarea unei marci.

In ceea ce priveste creatori de continut, acestia isi pot inregistra numele sub care vor crea diverse opere care la momentul crearii trebuie prezentate drept originale. Acest lucru inseama ca:

  • opera a fost creata pentru prima data sub o forma specifica, ceea ce ii ofera originalitate;
  • valoarea de opera originala este declarata de catre creator;
  • dreptul de originialitate i se va atribui persoanei sau chiar societatii care face public pentru prima data opera respectiva.

Asadar, atunci cand vine vorba despre inregistrarea drepturilor de autor, prezentarea operei trebuie facuta cat mai repede pentru a evita copierea acesteia. Daca acest lucru s-a intamplat, insa, poti apela la serviciile noastre de reprezentare in litgii legate de drepturile asupra proprietatii intelectuale.

De ce a devenit recunoasterea drepturilor de autor importanta in Romania?

Intr-un mediu atat de dinamic precum internetul, inregistrarea drepturilor de autor este foarte importanta mai ales pentru creatorii de continut care obtin venituri din aceasta activitate. Astfel, conform datelor:

  • la nivelul lui 2021, existau peste 3.000 de creatori de continut in Romania;
  • piata lor a ajuns sa aiba o valoare de 15 milioane de euro in acelasi an;

Pentru servicii de inregistrare a diverselor drepturi de autor, nu ezitati sa luati legatura cu noi!