Site-ul nostru web folosește  cookie-uri în scopuri statistice.

Our Articles

Inregistrare drepturi de autor

Inregistrare drepturi de autor

Termenul de proprietate intelectuala presupune obtinerea unor drepturi asupra mai multor tipuri de creatii. Pe langa inregistrarea unei marci si obtinerea unui brevet de inventie exista si drepturile de autor care pot fi protejate.

Nu exista o procedura speciala pentru inregistrarea drepturilor de autor, insa ele sunt protejate de Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Mai jos, avocatii nostri specializati in consultanta pe drepturi de proprietate intelectuala explica cum puteti obtine protectie in acest sens.

Definitia dreptului de autor

Dreptul de autor este dreptul la proprietate intelectuala conex cu crearea unei opere literare, stiintifice sau artistice, precum si ale altor creatii. Acesta este recunoscut conform Legii nr. 8/1996, iar persoana care l-a creat este detinatorul moral si partimonial al sau.

 Informatii importante  
  Lege sub care se pot obtine drepturi de autor

Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si
drepturile conexe

Tipuri de creatii intelectuale pentru care se pot obtine drepturi de autor

Opere literare, creatii muzicale, software, opere cinematografice si de teatru etc.

Cine poate obtine protectie asupra drepturilor de autor 

 Persoane fizice si juridice
Conditii sub care pot fi protejate drepturile de autor

Drepturile de autor pot fi protejate atat timp cat sunt originale si daca sunt inregistrate pentru prima data sub numele celui/celei care le inregistreaza

Metode de inregistrare Drepturile de autor pot fi inregistrate ca marci
la mai multe niveluri
Autoritate/autoritati cu care se pot inregistra drepturile de autor

OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci)

Posibilitate de protectie la nivel international (DA/NU)

DA, drepturile de autor pot fi protejate
si la nivel international

Drepturi obtinute la inregistrarea proprietatii intelectuale Drepturile asupra unei opere protejate prin drepturi de autor pot presupune folosirea exclusiva de catre creator, cedarea acestora unor terti in baza unei remuneratii, transmiterea lor catre generatiile viitoare 
Optiuni de cedare a
drepturilor de autor
Drepturile de autor pot fi cedate prin diverse intelegeri
care pot lua forme contractuale 
Tipuri de contracte de cedare a drepturilor de autor Contractul de cesiune, contractul de editare,
contractul de reprezentare
Beneficii in urma cedarii drepturilor de autor Remuneratia pentru folosirea drepturilor
Daune cauzate de neinregistrarea
drepturilor de autor 
Nerecunoasterea creatiei autorului, pierderile financiare, alte pagube de natura morala 
Durata protectie a
drepturilor de autor
Drepturile de autor pot fi protejate pe o durata de 70 de ani 
Avantaje la inregistrarea drepturilor de autor Recunoasterea la nivel national si chiar international a muncii creatorului, posibilitatea de ceda drepturile cator mai multe parti ceea ce poate duce la obtinerea unui venit stabil, protectia fata de terti care pot folosi creatia in scopuri proprii
Servicii de inregistrare drepturi de autor (DA/NU) Da, oferim ajutor in inregistrarea de drepturi de autor

Exista mai multe tipuri de opere care pot beneficia de protectie sub incidenta acestei legi, iar avocatii nostri te pot ajuta sa afli daca te incadrezi sau nu in cerintele sale. De asemenea, iti stam la dispozitie si daca doresti sa inregistrezi o marca nationala.

Care sunt operele care pot beneficia de inregistrarea drepturilor de autor?

La fel ca marcile, si drepturile de autor pot fi clasificate. Conform legislatiei din Romania, acestea se impart in:

  1. opere literare, precum cartile, poeziile, nuvelele, scenariile de filme si chiar piesele de teatru;
  2. operele artistice, precum fotografiile, tablourile, desenele, sculpturile;
  3. operele muzicale, incepand cu textele si pana la liniile melodice ale acestora;
  4. programele de calculator;
  5. operele audiovizuale si cinematografice.

Pentru a-i fi recunoscute drepturile de autor unui creator, opera sa trebuie sa fie originala. Aceasta poate capata semnificatii diferite in functie de opera.

Daca esti creator de continut, de exemplu, si doresti sa afli ce presupune inregistrarea drepturilor de autor, poti lua legatura cu avocatii nostri.

Cum se inregistreaza drepturile de autor?

In ziua de azi, unde contintul original este prezent in primul pe retelele de socializare, inregistrarea drepturilor de autor devine foarte importanta mai ales din punct de vedere financiar. Astfel, acestea vor beneficia de protectie la fel ca marcile. Cu alte cuvinte, obtinerea recunoasterii dreptului de proprietate intelectuala asupra unei opere se realizeaza ca inregistrarea unei marci.

In ceea ce priveste creatori de continut, acestia isi pot inregistra numele sub care vor crea diverse opere care la momentul crearii trebuie prezentate drept originale. Acest lucru inseama ca:

  • opera a fost creata pentru prima data sub o forma specifica, ceea ce ii ofera originalitate;
  • valoarea de opera originala este declarata de catre creator;
  • dreptul de originialitate i se va atribui persoanei sau chiar societatii care face public pentru prima data opera respectiva.

Asadar, atunci cand vine vorba despre inregistrarea drepturilor de autor, prezentarea operei trebuie facuta cat mai repede pentru a evita copierea acesteia. Daca acest lucru s-a intamplat, insa, poti apela la serviciile noastre de reprezentare in litgii legate de drepturile asupra proprietatii intelectuale.

Drepturile de autor asupra continutului digital

In ziua de azi, o parte destul de importanta din continutul care poate beneficia de inregistrarea drepturilor de autor s-a mutat in mediul online. Astfel, de la textele scrise pe blog-uri, programele de computer si chiar continutul unui website, toate pot cadea sub inicidenta protectiei drepturilor de proprietate intelectuala, mai ales cand sunt unice, asadar, valoroase.

Cand vine vorba despre contintul digital, acesta poate fi protejat prin mai multe metode, precum contractul de cesiune, prin care cesionarul poate dobandi dreptul de folosinta asupra creatiilor respective.

Protectia programelor de calculator include programe, aplicatii si sisteme de operare in orice limba, indiferent daca este codul sursa sau obiect, materiale de proiectare preliminara si manuale. Ideile, procesele, metodele de operare, conceptele matematice si principiile din spatele oricarui element al unui program de calculator, inclusiv interfetele acestuia, nu sunt protejate. Detinatorii de drepturi de autor asupra programelor pentru calculator beneficiaza, in consecinta, de drepturile prevazute de Legea nr. 8/1996, privind drepturile de autor si drepturile conexe.

Desi nu pot fi inregistrate, exista alte metode, precum contractele prin care acestea pot beneficia de protectie.

Dreptul de proprietate asupra programelor de calculator create de unul sau mai multi salariati in exercitarea atributiilor lor sau la indicatia angajatorului ii apartine acestuia din urma.

Printr-un contract care utilizeaza un program de calculator, se presupune ca:

  • utilizatorului i se acorda un drept neexclusiv de utilizare a programului pentru calculator;
  • utilizatorul nu poate transfera dreptul de utilizare a programului de calculator unei alte persoane.

Transferul dreptului de utilizare a unui program de calculator nu implica un transfer al dreptului de autor.

Este necesar sa va inregistrati legal creatia pentru a:

  • putea dovedi dreptul de autor;
  • putea beneficia de drepturile de autor;
  • va putea proteja de cei care vor sa foloseasca acest tip de creatii in mod gratuit.

Daca aveti inrebari legate de dobandirea drepturilor de autor si contractele care pot fi semnate in acest scop, specialistii nostri va pot ajuta. Va stam la dispozitie si cu servicii pentru rezolvarea conflictelor legate de aceste drepturi pe cale legala.

Inregistrarea drepturilor de autor la nivel international

La fel ca marcile, care pot fi protejate nu doar la nivel national, ci si international, si drepturile de autor pot fi recunoscute la nivelul Uniunii Europene, precum si in afara acesteia.

In tarile membre, pentru lucrarile create de un grup de persoane, dreptul de autor protejeaza proprietatea intelectuala pentru o perioada de 70 de ani de la data mortii autorului sau a celui mai recent autor in viata.

In tarile care sunt semnatare ale Conventiei de la Berna in afara UE, durata protectiei dreptului de autor poate varia, dar este de cel putin 50 de ani de la moartea autorului. Daca doriti sa dovediti existenta lucrarii la un moment dat, o puteti inregistra.

Protectia dreptului de autor va ofera urmatoarele drepturi exclusive:

  • drepturi economice prin garantarea faptului ca aveti controlul asupra unei lucrari si ca puteti fi platit pentru utilizarea lucrarii prin vanzare;
  • drepturi morale prin care este protejat dreptul de a revendica autorul (dreptul de atribuire) si de a refuza modificarea unei opere (dreptul de integritate).

Daca aveti nevoie de ajutor in inregistrarea de drepturi de autor la nivel international, va puteti baza pe avocatii nostri. Va putem ajuta si cu inregistrarea unei marci internationale.

Este important sa verificati marca inainte de a depune o cerere de inregistrare. Acest lucru se face prin verificarea registrelor publice. Desi nu este obligatorie, este o masura de precautie care poate economisi timp si bani clientului daca exista deja o marca inregistrata sau similara care retrage prima cerere. Asadar, nu ezitati sa ne contactati pentru servicii de verificare a marcii.

Iata si un video pe aceasta tema:

De ce a devenit recunoasterea drepturilor de autor importanta in Romania?

Intr-un mediu atat de dinamic precum internetul, inregistrarea drepturilor de autor este foarte importanta mai ales pentru creatorii de continut care obtin venituri din aceasta activitate. Astfel, conform datelor:

  • la nivelul lui 2021, existau peste 3.000 de creatori de continut in Romania;
  • piata lor a ajuns sa aiba o valoare de 15 milioane de euro in acelasi an;

Pentru servicii de inregistrare a diverselor drepturi de autor, nu ezitati sa luati legatura cu noi!