Site-ul nostru web folosește  cookie-uri în scopuri statistice.

Our Articles

Servicii juridice

Servicii juridice

Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii

RoMark Intellectual Property ofera nu numai servicii de consultanta de specialitate cu privire la obtinerea drepturilor de proprietate industriala asupra marcilor, desenelor/modelelor industriale, inventiilor, ci si servicii de asistare in cadrul procedurilor de administrare sau de protejare ulteriora a acestor drepturi.

Mai jos va prezentam cateva din serviciile noastre de consultanta in domeniul protectiei drepturilor asupra proprietatii intelectuale. Va invitam sa luati legatura cu noi pentru informatii complete despre serviciile noastre, insa si daca aveti nevoie de ajutor la inregistrarea unei marci la OSIM. Va stam la dispozitie si cu servicii de inregistrare de drepturi de autor.

 Informatii importante  
  Inregistrare drepturi de proprietate intelectuala (DA/NU)

DA. Inregistrare marci, obtinere brevete de inventie, desene si modele industriale

Monitorizare inregistrari de drepturi de proprietate intelectuala la OSIM (DA/NU)

DA

Redactare de documente specifice (DA/NU)

 DA, redactare contracte de licenta, de cesiune, de transfer a drepturilor de proprietate intelectuala
Servicii de verificare de documente specifice (DA/NU)

DA

Servicii de reprezentare in instanta in litgii (DA/NU) DA
Ajutor la inregistrarea marcilor comunitare/internationale (DA/NU)

DA

Inregistrare domenii de internet (DA/NU)

DA

Durata obtinere diverse drepturi de proprietate intelectuala  6 luni pentru desene/modele industriale, 9 luni pentru marci nationale, 2-5 ani pentru brevete 
Disponibilitate servicii de consultanta pentru persoane juridice (DA/NU) DA 
Avantaje ale colaborarii cu avocati    Acces la servicii legale specializate, asigurarea unei baze solide de protectie a drepturilor dobandite, ajutor de specialitate in caz de litigii, etc.
Suport inregistrare marci europene/internationale  Da, va stam la dispozitie cu astfel de servicii. 

 Ajutor in inregistrarea unei marci intr-o singura tara straina

 Daca aveti nevoie de ajutor in acest sens, avocatii nostri va pot sfatui si ajuta.

Avantajele inregistrarii unei marci 

– dobandirea drepturilor exclusive asupra marcii respective,

– limitarea pierderilor financiare,

– accesul la instrumente legale in caz de neregului, precum utilizarea fara drept a marcii. 

 Suport in medierea litigiilor legate de drepturile de proprietate intelectuala (DA/NU)  Da
Depunere de opozitii la inregistrarea unei marci 

 Da, va stam la dispozitie in vederea depunerii unei cereri de opozitie.

 Suport in depunerea altor notificari la OSIM/alte organisme

 Va putem ajuta cu o gama larga de servicii pentru dobandirea drepturilor de prorprietare intelectuala.

Servicii de inregistrare a unui domeniu de internet ca marca

Oferim servicii de inregistrare a drepturilor aspura domeniilor de internet. 

 Ajutor in negocierea drepturilor banesti in diferite tipuri de contracte (DA/NU)

Da, va putem ajuta sa va negociati drepturile legate de creatiile intelectuale. 

Servicii de inregistrare la Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA) 

 Da

 Costuri medii ale serviciilor de consultanta  Costurile serviciilor noastre depind de tipul si complexitatea fiecarui caz in parte.

Drepturi de utilizare a proprietatii intelectuale

Cel mai des intalnite tipuri de contracte utilizate in dreptul asupra proprietatii intelecutale sunt contractele de cesiune si de licenta. Pana a ajunge la cum se pot dobandi drepturile asupra unor marci, inventii, brevete sau a desenelor si modelelor industriale trebuie stiut ca persoanele sau firmele care inregistreaza astfel de drepturi la OSIM, le pot ceda unor terti. Astfel, drepturile de proprietate intelectuala sunt impartite in doua categorii:

 • drepturile patrimoniale;
 • drepturile nepatrimoniale care sunt obtinute direct prin creatia intelectuala.

De cele mai multe ori, drepturile asupra proprietatii intelectuale sunt intangibile, insa in ultimii ani tendinta de a vinde anumite astfel de drepturi au facut ca diverse parti sa semneze contracte prin care aceste drepturi sunt valorificate si cuantificablie in bani.

Tipurile de contracte prin care pot fi obtinute drepturile asupra proprietatii intelectuale create de altcineva sunt cel de licenta si de cesiune. Aceste drepturi pot fi obtinute si prin succesiune.


Avocatii nostri va pot oferi consultanta juridica la redactarea contractelor de cesiune si de licenta. Pe langa acestea, va putem ajuta sa inregistrati mai multe tipuri de marci, printre care marci nationale, comunitare si internationale.

Serviciile noastre de consultanta pe probleme de proprietate intelectuala

Specialistii nostri va pot oferi urmatoarele servicii in cadrul procedurilor de administrare a drepturilor dumneavoastra de proprietate industriala:

 • redactarea contractelor de cesiune, totala sau partiala;
 • redactarea contractelor de licenta, exclusiva sau neexclusiva;
 • inregistrarea la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), Oficiul pentru Armonizarea Pietei Interne (OHIM) sau la Organizatia Mondiale a Proprietatii Intelectuale (WIPO) a contractelor de cesiune sau de licenta;
 • redactarea documentelor in cazul transferurilor de drepturi de proprietate industriala intervenite in urma unei fuziuni, absorbtii;
 • monitorizarea procedurilor privind inregistrarea acestor mentiuni in cadrul Registrului national al marcilor, desenelor/modelelor industriale, inventiilor.

Avocatii nostri va stau la dispozitie cu servicii de consultanta asupra drepturilor de proprietate intelectuala, inclusiv de inregistrare a unei marci la OSIM.

In ceea ce priveste aplicarea drepturilor asupra marcilor comerciale, avem o experienta vasta in gestionarea actiunilor in justitie impotriva semnelor care incalca drepturile, ca fiind asemanatoare si contrafacute, precum si in ceea ce priveste inregistrarile cu rea-credinta si concurenta neloiala a marcilor comerciale. De asemenea, oferim si ajutor in verificarea unei marci pentru a evita posibilele conflicte.

Va invitam sa aflati mai multe despre serviciile noastre de consultanta pe probelme de proprietate intelectuala in infograficul de mai jos:

probelme de proprietate intelectuala

Servicii de inregistrare a diverselor drepturi de proprietate intelectuala


Ca si in alte tari, atat persoanele fizice cat si firmele din Romania pot obtine diverse drepturi asupra creatiilor proprii. Pentru aceasta insa, trebuie sa stranga documente doveditoare, sa le depuna la instiutiile abilitate si plateasca taxele aferente inregistrarii acestora.

Printrele cele mai des intalinte cereri de inregistrare a drepturilor de proprietate intelectuala sunt cele depuse pentru marci, iar avocatii nostri va pot ajuta cu obtinerea lor.

Pentru a inregistra o marca la OSIM, o persoana sau firma trebuie sa depuna o cerere alaturi de o reprezentare grafica a marcii, plus diverse informatii despre produsele sau serviciile pe care le va reprezenta marca respectiva. Cel mai important aspect care trebuie avut in vedere la inregistrarea unei marci insa, este dovada autenticitatii acesteia.

Avocatii nostri specializati in drepturi de proprietate intelectuala va pot ajuta cu pregatirea documentelor necesare inregistrarii tuturor tipurilor de marci, printre care a celor nationale, comunitare si internationale. Acestia pot depune actele si va pot reprezenta in relatia cu OSIM pentru a evita drumurile si verificarile repetate ale starii cererii, avand in vedere ca inregistrarea unei marci este un proces de lunga durata.

Printre documentele pe care trebuie sa le pregatiti la inregistrarea unei marci se numara:

 • cererea-tip care trebuie completata cu informatii despre marca si solicitant;
 • reproducerea grafica a marcii;
 • chitanta care dovedeste plata taxei de depunere si publicare a marcii;
 • imputernicire pentru reprezentantul legal al deponentului.


Depunerea cererii se poate face in doua moduri: online si prin posta, insa deponentii trebuie sa stie ca la depunerea in mod conventional, trebuie sa anexeze reproducerea grafica a marcii in doua exemplare.

Depunerea si verificarea starii cererii de inregistrare a unei marci fac parte din serviciile noastre de consultanta in proprietate intelectuala. Daca aveti nevoie de suport in inregistrarea de drepturi de autor, va puteti baza pe specialistii nostri.

Inregistrarea unei marci inseamna depunerea unei cereri de inregistrare, precum si a catorva alte documente justificative. Acestea vor fi analizate de OSIM si daca de intrunesc toate conditiile cerute de lege, vor fi aprobate si solicitantului i se va elibera un certificat de inregistrare a marcii pe care marca va fi protejata. Cu toate acestea, inainte de aceasta operatiune, va recomandam un proces rapid de verificare a marcii cu ajutorul avocatilor nostri.

Verificarea unei marci inainte de inregistrare


Unul dintre cele mai solicitate servicii juridice la inregistrarea unei marci este verificarea acesteia datorita mizei destul de mari atunci cand vine vorba despre firme care vor sa isi creeze sau sa protejeze un brand renumit. Aceasta procedura se face inainte de depunerea cererii de inregistrare la OSIM, iar avocatii nostri se pot ocupa de ea pentru a preintampina situatii neplacute precum cele in care cererea sa fie respinsa de OSIM prelungind si mai mult intregul proces.

Verificarea nu dureaza mult si face parte din serviciile noastre juridice, iar daca aveti intrebari, ni le puteti adresa oricand.

Cat dureaza procedura de inregistrare a unei marci la OSIM?


Inregistrarea unei marci in Romania dureaza intre 9 si 12 luni, iar intreg procesul depinde de situatii exceptionale precum Avizul de Refuz Provizoriu emis de OSIM in cazul documentatiei incomplete sau a opozitiilor depuse de terti in cazul in care marca care trebuie inregistrata este asemanatoare unei deja inregistrate, incalcand astfel mai multe drepturi. Acestea sunt situatiile pe care le puteti evita solicitand serviciile noastre juridice. Prin verificari temeinice ale documentelor si ale marcii, va putem ajuta sa inregistrati marca dorita in timpul prevazut de OSIM.

Daca aveti deja o marca inregistrata si doriti prelungirea dreptului de folosinta asupra acesteia, puteti conta pe serviciile noastre de consultanta pe proprietate intelectuala. Amintim celor care doresc sa inregistreze marci nationale ca protectia acesteia este valabila pentru 10 ani de zile cu posibilitatea extinderii pentru inca 10 ani. Pentru ultima situatie insa, cererea trebuie depusa inainte de expirarea drepturilor si achitate taxele aferente.

Nu ezitati sa ne contactati indiferent de serviciile de inregistrare de drepturi de autor de care aveti nevoie.

Contractul de cesiune asupra proprietatii intelectuale

Cesiunea este o conventie prin care titularul asupra unor drepturi la proprietate intelectuala cedeaza drepturile patrimoniale in schimbul unei sume de bani, astfel incat aceste drepturi se vand. Pentru a se realiza, partile vor semna un contract de cesiune.

Contractele de cesiune sunt de mai multe feluri, iar atunci cand doriti sa cumparati sau sa vindeti astfel de drepturi, va puteti baza pe ajutorul neconditionat al avocatilor nostri.

Printre serviciile noastre juridice se numara si cele de redactarea a urmatoarelor tipuri de contracte de cesiune:

 1. contracte de cesiune exclusiva prin care titularul drepturilor cedeaza dreptul de folosire a creatiei, cat si dreptul de a o transmite prin succesiune;
 2. contracte de cesiune neexclusiva prin care cesionarul va avea nevoie de consimtamantul tittularului pentru orice actiune legata de folosirea drepturilor de autor, marcilor, etc.;
 3. contracte de cesiune limitate prin care titularul decide perioada de timp pentru care cesionarul poate folosi drepturile de autor ;
 4. contracte de cesiune totala prin care titluraul cedeaza toate drepturile asupra folosirii proprietatii intelectuale in discutie;
 5. contracte de cesiune partiala sau comuna prin care titularul ofera doar anumite drepturi cesionarului.

Astfel, daca aveti nevoie de aujtor pentru a alege tipul de contract de cesiune potrivit, avocatii nostri va pot oferi consultanta. Va putem ajuta si cu inregistrarea la OSIM a diverselor drepturi asupra proprietatii intelectuale.

Redactarea contractelor de licenta

Daca va ganditi la achizitionarea sau vanzarea unor drepturi de proprietate intelectuala, un alt tip de contract este cel de licenta. Contractul de licenta este de doua tipuri: de licenta exclusiva si de licenta neexclusiva. Principala diferente dintre contractul de cesiune si cel de licenta este ca cel din urma nu ofera celui care le obtine dreptul de a le transmite altui/altor beneficiari decat cu acordul titularului.

Indiferent de tipul de contract ales, este bine de stiut ca doar contractul de cesiune trebuie inregistrat la ANAF.

Alte servicii de consultanta pe probleme de proprietate intelectuala

Avocatii nostri va pot oferi servicii juridice legatede mai multe drepturi de proprietate intelectuala. Astfel, va putem ajuta si la inregistrarea de patente si brevete de inventii, insa si a drepturilor de autor. Mai mult, daca doriti sa contestati astfel de drepturi, va putem ajuta cu reprezentare in instanta, acolo unde este nevoie.

Va putem ajuta si cu inregistrarea de domenii de internet ca marci, avand in vedere avantul luat de industria e-commerce in Romania. Puteti conta pe noi si pentru inregistrarea de desene si modele industriale care presupune pregatirea unei documentatii mai stufoase in comparatie cu alte tipuri de drepturi de proprietate intelectuala.

Avocatii nostri va stau la dispozitie cu servicii personalizate, astfel incat sa beneficiati de ajutor specializat in astfel de cazuri.

Servicii pentru inregistrarea desenelor si a modelelor industriale

Desenele si modelele industriale fac parte din drepturile de proprietate intelectuala pe care o persoana sau firma le poate obtine atat de la OSIM, cat si de la alte organizatii internationale.
In comparatie cu marcile, desenele si modelele industriale au nevoie de mai multa documentatie inainte de inregistrare, deoarece acestea trebuie sa aiba elemente si caracteristici unice care trebuie demonstrate. Astfel, un desem industrial va reprezenta aspectul exterior al unui obiect sau produs sau doar o parte a acestuia. Desenul industrial trebuie realizat in doua dimensiuni care sa puna in valoare principalele trasaturi ale acestuia din care sa reiasa unicitatea sa.

Desenul industrial se bazeaza pe linii, culori, forma, dar si materialul sau materialele din care va fi realizat produsul finit.

Pentru a putea inregistra un desen industrial trebuie indeplinite mai multe conditii simultant, si anume:

 • acesta trebuie sa fie nou, asadar inexsitent pe piata pana la momentul inregistrarii,
 • acesta trebuie sa aiba un caracter unic si individual.

Exista doua tipuri de desene industriale recunoscute legal in Romania, si anume cele simple si cele compuse. La inregistrarea acestora, avocatii nostri specializati in drepturi de proprietate intelectuala pot oferi suportul necesar in pregatirea documentelor necesare.

Pentru ca una dintre cele mai frecvente intrebari legate de desenul industrial este cine stabileste daca acesta intruneste toate conditiile pentru a fi inregistrat, raspunsul este OSIM in cazul celor care se vor inregistrate la nivel national. Pentru aceasta, insa, cel care depune cererea trebuie sa pregateasca toate actele necesare care arata caracterul unic al acestuia. Ceea ce va diferentia desenul industrial de alte desene care nu pot fi inregistrate este functia utilitara pe care acesta trebuie sa o indeplineasca. Cu alte cuvinte, desenele cu functie tehnica nu pot fi inregistrate la OSIM.

In ceea ce priveste modelele industriale, se aplica aceleasi norme, acesta cazand tot sub incidenta Legii nr. 129/1992.

Daca aveti nevoie de consultanta legata de drepturile pe care le puteti obtine pentru un desen sau model industrial sau pentru cele de inregistrare de drepturi de autor, specialistii nostril va stau la dispozitie.

Ajutor la obtinerea brevetelor de inventii

Pe langa inregistrarea marcilor si a desenelor si modelelor industriale, OSIM-ul accepta si cererile de inregistrare a inventiilor pentru care se pot obtine brevete.
Inventiile sunt acoperite de Legea Nr. 64/1991. Pentru a putea fi brevetata, o inventie trebuie sa intruneasca urmatoarele cerinte:

 • inventia este noua,
 • poate fi aplicata la nivel industrial,
 • crearea sa a presupus o munca inventiva.

Ca si in cazul dobandirii altor drepturi de proprietate intelectuala, toate acestea trebuie dovedite prin acte si documente care sa ajute inventatorul sa obtina brevetul.

Inregistrarea unei inventii la OSIM la nivel national sau international poate dura destul de mult, de aceea daca aveti nevoie de ajutor puteti conta pe serviciile de consultanta oferite de avocatii nostri.
Printre pasii care trebuie urmariti la inregistrarea unei inventii se numara:

 • verificarea atenta a tehnicii folosite in domeniul/industria care tine de realizarea inventiei,
 • depunerea cererii de inregistrare la OSIM,
 • odata obtinut brevetul, mentinerea acestuia este foarte importanta.

Dreptul de folosinta a inventiei poate fi vandut, insa odata brevetata, aceasta ii va apartine doar inventatorului si succesorilor acestuia, in cazul in care se doreste sau se fac mentiuni exprese in acest sens.

Cand este bine sa apelati la ajutor specializat pentru drepturile de proprietate intelectuala?

Daca in cazul marcilor inregistrate sau la inregistrarea acestora lucrurile se pot misca putin mai repede, in alte cazuri, raman destul de multe necunoscute. Indiferent de dreptul pe care doriti sa il obtineti, legislatia sufera diverse modificari, de aceea este recomandat sa apelati la specialisti in domeniu.

Avocatii nostri se vor dedica cauzei dumneavoastra si va vor ajuta sa obtineti drepturile care vi se cuvin.

De asemenea, acolo unde este cazul de conflicte aparute pe seama folosirii a unei marci sau al oricarui alt drept, avocatii nostri pot oferi suportul legal necesar pentru a depune cereri de opozitie si pentru a demonstra dreptul dumneavoastra primordial asupra marcii respective.

Daca aveti nevoie de ajutor in inregistrarea unei marci, al unui domeniu de internet sau chiar a unui model sau desen industrial, puteti apela cu incredere la avocatii nostri pentru consultanta. Ne puteti urmari si mai jos:

​De ce sa apelati la servicii juridice pentru drepturi asupra proprietatii intelectuale?

Dreptul asupra proprietatii intelectuale este destul de complex, de aceea ajutorul specializat al avocatilor nostri va poate fi folos. Indiferent ca aveti nevoie de ajutor la redactarea anumitor tipuri de contracte sau inregistrarea de marci la nivel international sau national, va stam la dispozitie cu servicii personalizate de consultanta in drepturi de autor.

Conform unui studiu efectuat asupra 26.555 de persoane cu varsta de peste 15 ani din toate cele 28 state membre UE in 2016:

 • 97% dintre participanti au fost de acord ca inventatorii sa isi poata proteja dreptul la proprietate intelectuala;
 • 2/3 dintre cei intervievati sunt de acord ca daca aceste drepturi nu s-ar mai proteja, s-ar putea ajunge la haos economic;
 • 78% dintre participanti sunt de parere achizitionarea de produse contrafacute dauneaza firmelor si locurilor de munca;
 • doar 20% dintre participanti nu considera cumpararea de produse contrafacute ca pe ceva daunator.

Nu ezitati sa ne contactati pentru servicii specializate de consultanta pe probleme de proprietate intelectuala. Va stam la dispozitie si pentru ajutor la inregistrarea la OSIM a unei marci.