Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii
Desenul/modelul industrial national este desenul/modelul industrial inregistrat la oficiul national din fiecare tara in care se solicita inregistrarea. Desenul/modelul industrial inregistrat la nivel national beneficiaza de protectie numai pe teritoriul tarii in care este formultata cererea. Pentru a inregistra un desen/model industrial in Romania, este necesara depunerea unei cereri de inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).
Procedura de inregistrare a unui desen/model industrial in Romania dureaza aproximativ 15 luni, cu exceptia cazurilor in care sunt emise Notificari sau sunt formulate Opozitii la inregistrarea desenului/modelului industrial de catre terti.
Mai jos, va invitam sa cititi despre procedura de inregistrate a unui desen/model industrial national. Avocatii nostri specializati in drepturi asupra proprietatii intelectuale va pot ajuta sa inregistrati desene si modele industriale nationale la OSIM. De asemenea, va stam la dispozitie daca doriti sa inregistrati o marca la OSIM.
Sumar
Desenele si modelele industriale – caracteristici
Principala lege care prevede inregistrarea la OSIM a unui desen/model industrial este Legea Nr. 129/1992 in baza careia pentru astfel de reprezentari grafice care intrunesc anumite cerinte se emit certificate de inregistrare de catre OSIM.
Desenul sau modelul industrial care va fi inregistrat la OSIM trebuie sa aiba cateva caracteristici, printre care cele mai importante sunt unicitatea si noutatea. Exista si o diferenta intre desenul si modelul industrial care se vor inregistrate la nivel national. Astfel, desenul este definit ca reprezentarea exterioara a unui produs sau a unei parti a acestuia si care este redat in doua dimensiuni. Modelul, pe de alta parte, este definit tot ca o reprezentare exterioara a unui produs sau a unei parti din acesta redata in trei dimensiuni.
Este bine de avut in vedere ca exista si cateva exceptii de la inregistrarea desenelor si modelelor industriale nationale, astfel ca reprezentarile bi sau tri-dimensionale care determina o functie tehnica, care nu pot fi reproduse tipografic sau nu corespund ordinii publice sau bunelor moravuri nu pot fi inregistrate la OSIM sau, mai bine spus, vor fi respinse de catre OSIM. Printre cel mai des intalnite conflicte din sfera drepturilor de proprietate intelectuala este copierea unei marci si folosirea acesteia in detrimentul proprietarului de drept. In acest scop, intotdeauna este recomandata verificarea marcii care poate scoate la iveala si aspecte care tin de cat de sigura este aceasta odata lansata.
Inregistrarea unui desen sau model industrial national va poate fi explicata in detaliu de catre avocatii nostri care va pot oferi si reprezentare in instanta in cazuri de dispute legate de dreptul asupra proprietatii intelectuale. Va putem ajuta si cu servicii de inregistrare a unei marci la OSIM.
Cine poate inregistra modele/desene industriale la OSIM?
Orice persoana fizica sau societate cu rezidenta, respectiv inmatriculata in Romania poate dobandi drepturi asupra unui desen sau model industrial national, fie prin depunerea directa a cererii de inregistrare la OSIM, fie prin desemnarea unui mandatar care se poate ocupa de aceasta procedura. Persoanele si firmele straine pot, de asemenea, inregistra desene si modele industriale in Romania.
Avocatii nostri va pot indruma in procedurile de inregistrare a unor desene si modele industriale nationale. De asemenea, daca doriti sa obtineti o protectie sporita a acestora, le puteti inregistra la nivel european la Oficiul pentru Proprietate Intelectuala al Uniunii Europene (EUIPO).
Ce poate constitui un desen sau model industrial pentru inregistrare
In momentul de fata, exista destul de multe modele si desene industriale care au capatat identitate si care au putut fi recunoscute prin lege si, deci, inregistrate ca atare. Printre acestea se numara produsele alimentare, diverse tipuri de cutii si obiecte de uz casnic, dar si materiale si fibre sintetice sau chiar naturale care pot fi folosite in crearea altor obiecte. De asemenea, un desen sau model industrial poate lua forma unui articol vestimentar, atat timp cat intruneste cerintele legale de a se incadra in specificatiile necesare pentru a fi inregistrat la OSIM.
Pentru ca una dintre conditiile necesare pentru recunoastere este sa aiba aplicabilitate in lumea reala, un desen sau model industrial poate lua orice forma simpla sau complexa, asadar inregistrarea este foarte importanta.
Avocatii nostri va stau la dispozitie cu informatii complete despre caracteristicile desenelor si modelelor industriale nationale si va pot ajuta sa le inregistrati pe cele cu potential de dezvoltare atat timp cat respecta normele legale.
Documente necesare la inregistrarea unui desen/model industrial national
Inregistrarea unui desen/model industrial national se bazeaza pe depunerea unui formular si a altor cateva documente la OSIM. Formularul trebuie sa contina urmatoarele informatii:
- solicitarea de inregistrare a desenului sau modelului alaturi de datele de identificare ale solicitantului;
- informatii despre numarul de desene sau modele industriale care se vor inregistrate;
- informatii despre clasa in care sunt incadrate desenele sau modele care se vor inregistrate;
- descrierea detaliata a desenelor sau modelelor cu indicarea elementelor de noutate ale acestora;
- numele autorilor sau declaratii ale acestora prin care renunta la dreptul de a fi mentionati in cererea de inregistrare;
- semnaturile solicitantilor, in cazul persoanelor fizice sau stampila, in cazul societatilor comerciale.
Cererilor de inregistrare li se pot adauga si alte documente, printre care:
- declaratii de cesiune prin care solicitantii, altii decat creatorii desenelor sau modelelor pot obtine certificatele de inregistrare;
- procuri, in cazul in care procedura este completata de mandatari (datele personale ale acestora trebuie, de asemenea, prezentate);
- solicitari ale amanarii publicarii (in cazul in care este nevoie).
Cererile de inregistrare a desenelor sau modelelor industriale nationale pot fi trimise prin posta sau depuse online. Indiferent de modalitatea aleasa, avocatii nostri va pot ajuta sa intocmiti documentatia necesara pentru inregistrare.
Desenul/modelul industrial inregistrat la nivel national in Romania este protejat pentru o perioada de 10 ani; prin reinnoirea desenului/modelului inustrial aceasta perioada de protectie poate fi prelungita cu inca 3 perioade succesive de cate 5 ani, cu conditia formularii cererii in termenele prevazute de lege si a achitarii taxelor de mentinere in vigoare.
Va reamintim ca suntem la dispozitia dumneavoastra in cazul in care doriti sa inregistrati o marca la OSIM.
Principalele conditii la inregistrarea unui desen/model industrial national
Conform Legii 129/1992, art.6, un desen sau model industrial trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a putea fi inregistrat. Astfel, acesta trebuie sa fie nou (sa prezinte elemente de noutate) si sa aiba un caracter individual.
Prin noutate, cel care doreste sa il inregistreze trebuie sa demonstreze ca desenul sau modelul propus nu este identic cu altul si ca nu a fost facut public inainte de depunerea cererii de inregistrare. De asemenea, este bine de avut in vedere ca nu intregul desen sau model trebuie sa fie nou, ci trebuie sa aiba detalii sau caracteristici cu elemente evidente de noutate.
In ceea ce priveste caracterul de individualitate, desenul sau modelul industrial national trebuie sa produca o impresie diferita asupra utilizatorului in comparatie cu orice alt desen sau model prezentat in mod public inainte de data depunerii cererii de inregistrare.
Este posibil si ca doar o parte sau componenta a unui produs mai complex sa fie inregistrat ca model sau desen industrial la OSIM daca indeplineste urmatoarele doua conditii in acelasi timp:
- partea sau componenta care se doreste inregistrata este vizibila in timpul utilizarii produsului;
- caracteristicile vizibile ale componentei indeplinesc cele doua conditii de noutate si individualitate.
Daca doriti sa inregistrati un desen sau model industrial national, specialistii nostri va vor ajuta cu pregatirea documentatiei. Avand in vedere ca pe o cerere pot fi depuse mai multe desene sau modele, va stam la dispozitie. In acest caz, trebuie sa stiti ca taxele aferente inregistrarii vor fi calculate si in functie de numarul de desene/modele propuse.
Etapele inregistrarii unui desen/model industrial national
Ca si in cazul inregistrarii unei marci nationale sau internationale, un desen sau model industrial national va fi inregistrat in urma catorva etape. Mai precis:
- depunerea cererii de inregistrare si a tuturor documentelelor adiacente;
- publicarea desenului/modelului in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala;
- examinarea preliminara urmata de cea de fond;
- emiterea certificatului de inregistrare.
Valabiliatea certificatului de inregistrare este de 10 ani cu posibiliatea de extindere pe perioade succesive de 5 ani de maximum 3 ori. Va stam la dispozitie si in cazul in care doriti extinderea valabilitatii unui desen/model existent.
O parte importanta a procesului de inregistrare a unui desen/model la nivel national este publicarea in vederea opozitiei. Astfel, acesta va ramane publicat timp de 2 luni, perioada in care alte persoane fizice sau juridice pot ridica obiectii intemeiate care sa demonstreze ca desenul/modelul propus nu indeplineste conditiile de noutate si/sau individualitate, asadar nu poate fi inregistrat. Exista si alte motive care pot fi invocate pentru opozitie, precum lipsa utilitatii, incorporarea unei opere protejate fara dreptul autorului sau chiar contraventia contra bunelor moravuri. Toate acestea trebuie documentate si dovedite temeinic.
Evitarea cererilor de opozitie se face printr-o verificare inainte de depunerea cererii de inregistrare, asadar, in afara verificarilor de catre OSIM, avocatii nostri recomanda si pregatirea minutioasa pe parcursul pregatirii de inregistrare.
Va stam la dispozitie cu diverse servicii legate de dreptul asupra proprietatii intelectuale, inclusiv in caz de litigii, asadar, nu ezitati sa ne solicitati ajutorul.
Dupa inregistrarea la OSIM, puteti alege protectia extinsa la nivel european sau international.
Taxe aferente inregistrarii unui desen/model industrial national
La inregistrarea unui desen sau model industrial national trebuie avute in vedere cateva taxe, printre care:
- taxa de depunere a cererii in valoare de 140 lei;
- pentru orice anexa de desen/model suplimentar va fi perceputa o taxa de 47 lei;
- publicarea cererii atrage o taxa de 93 de lei pentru figuri alb-negru;
- figurile redate in culori atrag o taxa de 466 lei.
Aceste taxe pot suferi modificari, de aceea va rugam sa luati legatura cu avocatii nostri pentru informatii actualizate.
Pentru ajutor la inregistrarea unui desen/model industrial national, va rugam sa ii contactati pe avocatii nostri.