Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii
Marca nationala este marca inregistrata la oficiul national din fiecare tara in care se solicita inregistrarea. Marca inregistrata la nivel national beneficiaza de protectie numai pe teritoriul tarii in care este formultata cererea si numai pentru produsele si/sau serviciile pentru care este inregistrata.
Pentru a inregistra o marca in Romania, este necesara depunerea unei cereri de inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).
In continuare, va invitam sa alfati cum decurge procedura de inregistrare a unei marci nationale in Romania. Cu ajutorul avocatilor nostri, inregistrarea unei marci la OSIM devine mai usoara in ceea ce priveste pregatirea documentatiei si depunerea acesteia.
Sumar
Cum poate fi definita o marca?
Principala lege care ii ajuta pe cei care vor sa inregistreze marci nationale este Legea nr. 84/1998 privind inregistrarea marcilor si indicatiilor geografice. Aceasta a fost modificata si completata prin Legea nr. 66/2010.
Conform legii, o marca poate lua forma oricarui semn susceptibil de reprezentare grafica. Acest semn va fi folosit la deosebirea produselor sau a serviciilor unei firme sau persoane fizice de alte semne ale altor firme sau persoane. De aici reiese si caracterul de unicitate al marcii.
Printre semnele care pot fi luate in considerare la inregistrarea unei marci nationale sunt literele, cifrele, cuvintele, desenele sau alte elemente grafice si formele tridimensionale. De asemenea, sunt permise combinatii ale acestor elemente, precum si folosirea culorilor la crearea unei marci.
Avocatii nostri va pot ajuta si cu inregistrarea de desene si modele industriale. Inregistrarea acestora se face tot la OSIM.
Tipuri de marci nationale
Inregistrarea unei marci nationale este destul de flexibila din punct de vedere al combintatiilor care pot fi facute. De asemenea, atat persoanele fizice cat si firmele au la dispozitie mai multe tipuri de marci nationale pe care le pot inregistra. Prinicipalele tipuri de marci nationale care pot fi inregistrate la OSIM sunt:
- marca verbala care poate fi desemnata sub forma unui cuvant sau mai multe, inclusiv sub forma unui slogan;
- marca figurativa care poate lua forma unui element grafic care nu contine litere sau cifre;
- marca combinata care este creata prin folosirea unei denumiri scrise cu o anumita grafica si /sau in culori sau o denumire insotita de un element grafic;
- marca tridimensionala care este o marca alcatuita din forma produsului sau a ambalajului sau a oricarui alt semn tridimensional;
- marca mai poate fi individuala, colectiva sau de certificare in functie de numarul si tipul solicitantilor.
Odata inregistrata la OSIM o marca nationala, aceasta va putea fi inregistrata si la nivel comunitar, astfel incat solicitantii sa beneficieze de protectie extinsa asupra produselor sau serviciilor reprezentate de marca. Avocatii nostri va pot ajuta sa inregistrati o marca si la nivel comunitar si international. La nivel comunitar, marcile vor fi inregistrate la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Europeana (EUIPO).
Pasii pentru inregistrarea unei marci nationale
Cei care doresc sa inregistreze marci nationale trebuie sa urmeze cativa pasi. Acestia sunt:
- verificarea marci care se doreste inregistrata (aceasta trebuie sa fie unica);
- pregatirea documentelor necesare la inregistrarea marcii la OSIM;
- depunerea cererii de inregistrare alaturi de alte documente la OSIM;
- analiza si publicarea marcii, pas care dureaza mai mult, in cazul in care sunt inregistrate opozitii sau plangeri;
- in cazul in care nu sunt intampinate astfel de probleme, OSIM va elibera certificatul de inregistrare.
O cerere de inregistrare este necesara pentru inregistrarea unei marci comerciale. Acest lucru va fi analizat de OSIM, care, in cazul in care indeplineste toate conditiile prevazute de lege, il va aproba si va acorda solicitantului certificatul de inregistrare a marcii, in baza caruia marca va beneficia de protectie. Inainte de aceasta procedura, insa, va recomandam verificarea marcii.
Depunerea cererii de inregistrare a unei marci nationale poate fi facuta pe suport de hartie sau electronic. De asemenea, cu ajutorul unei imputerniciri, avocatii nostri se pot ocupa de intreg procesul de inregistrare a unei marci. Ne putem ocupa de pregatirea documentelor, de depunerea lor si de urmarirea intregului parcurs al cererii.
Daca aveti nevoie de ajutor in alte spete legate de dreptul asupra proprietatii intelectuale, va stam la dispozitie cu servicii juridice complete.
Documente necesare la inregistrarea unei marci nationale
Pentru a inregsitra o marca nationala, trebuie pregatite urmatoarele documente:
- cererea-tip de inregistrare;
- chitanta doveditoare a platii taxelor aferente depunerii si publicarii marcii;
- reproducerea grafica a marcii;
- informatii despre solicitant;
- imputernicirea (in cazul in care de inregistrare se ocupa un reprezentant al solicitantului).
Trebuie avut in vedere faptul ca la depunerea cererii de inregistrare a marcii prin posta, reproducerea grafica a marcii se va face in doua exemplare. Avocatii nostri va pot pune la curent cu toate informatii necesare la pregatirea documentelor pentru inregistrarea unei marci nationale la OSIM.
Procedura de inregistrare a unei marcii in Romania dureaza intre 9-12 luni, cu exceptia cazurilor in care sunt emise Avize de Refuz Provizoriu sau sunt formulate Opozitii la inregistrarea marcii de catre terti.
Marca inregistrata in Romania este protejata pentru o perioada de 10 ani; prin reinnoirea marcii, perioada de protectie poate fi prelungita cu alte perioade de cate 10 ani, cu conditia formularii cererii de reinnoire in termenele prevazute de lege si achitarii taxelor de reinnoire. Avocatii nostri va pot ajuta sa inregistrati o marca si va pot oferi consultanta si in ceea ce priveste infiintarea de firme in Bucuresti.
La inregistrarea unei marci nationale este bine de stiut si ca:
- trebuie depusa o cerere de depunere a marcii care are o valoare de aproximativ 50 de lei;
- mai trebuie platita si o cerere de publicare a marcii care are o valoare de 140 de lei pentru marcile alb-negru si 466 de lei pentru cele color;
- daca cererea a fost depuna online, publicare acesteia va avea loc in 7 zile de la acordarea datei de depozit;
- in maxim 3 luni de la depunerea cererii de inregistrare, trebuie platita taxa de fond.
Pentru ajutor la inregistarea unei marci nationale, nu ezitati sa ne contactati.