Site-ul nostru web folosește  cookie-uri în scopuri statistice.

Our Articles

Domenii de internet

Domenii de internet

Autor: Cristian Darie, avocat si Senior Partner in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea si Asociatii

Odata cu dezvoltarea sectorului e-commerce in Romania, numarul persoanelor care deschid magazine online a crescut destul de mult. Infiintarea unei firme online presupune, insa, inregistrarea unui nume de domeniu care poate fi asociat numelui firmei respective. Ce trebuie stiut este ca daca domeniul de internet nu este inregistrat ca marca la OSIM, acesta va putea fi folosit si de alte persoane, dand astfel nastere la diverse litigii.

Avocatii nostri va pot ajuta atat cu inregistrarea unei marci la OSIM, indiferent ca este vorba despre un domeniu de internet sau alt tip de marca, cat si cu solutionarea diverselor litigii legate de inregistrarea acestora.

 Informatii Importante  
  Posibilitate de inregistrare a unui nume de domeniu ca marca (DA/NU) DA

Legi aplicabile

Legea 84/1998 republicata prin Legea 112/2020 privind marcile si indicatiile geografice

Protectie directa dupa inregistrarea numelui (DA/NU)

 NU
Pasi la inregistrarea unui nume de domeniu ca marca

Pregatirea documentelor necesare depunerii la OSIM, depunerea dosarului la OSIM, plata taxei de inregistrare, publicarea si examinarea marcii, obtinerea certificatului de inregistrare

Drepturi obtinute aspura marcii dupa inregistrare Dreptul de folosinta asupra domeniului de internet la nivel la national, protectie in cazul in care se depune o alta cerere de inregistrare ca marca pentru acelasi nume de domeniu
Litigii legate de folosirea unui nume de domeniu

Contestatiile legate de folosirea aceluiasi nume de domeniu, folosirea unui domeniu de internet fara acordul proprietarului de drept care duce la pierderi financiare

Disponibilitate servicii legale in litigii (DA/NU)

 DA

Posibilitate de mediere a unui litigiu (DA/NU) DA
Disponibilitate de arbitrare a litigiului (DA/NU) DA
Reprezentare in instanta (DA/NU) DA
Servicii de contestare a inregistrarii unui nume de domeniu (DA/NU) DA
Suport in solutionarea alternativa a litigiilor (SAL) (DA/NU) DA
Durata solutionarii unui litigiu (aprox.)  Cateva luni prin SAL, cativa ani prin actiuni legale in instanta de judecata
 Servicii legale pentru alte tipuri de dreptui (DA/NU) DA
 Ajutor la inregistrarea unei marci la OSIM (DA/NU)  DA
 Diferente intre o marca inregistrata si un domeniu de internet  Asupra marcii inregistrate se pot obtine drepturi de proprietate intelectuala, in timp ce asupra domeniului de internet se pot obtine doar drepturi de utilizare.

 Cum se dobandeste dreptul de utilizare a unui domeniu de internet

 Prin crearea unui website.

 Recunoasterea domeniilor internet la nivel international 

 Domenii de internet sunt recunoscute de catre Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (WIPO).

 Posibilitatea de inregistrare a unui domeniu de catre firme (DA/NU)  Da.
 Posibilitatea de inregistrare a unui domeniu de catre persoane fizice (DA/NU)

Da, si persoanele fizice pot inregistra domenii de internet si crea site-uri pentru utilizarea acestora. 

 Cele mai intalnite conflicte legate de domeniile de internet

– utilizarea unui nume apropiat de primul domeniu inregistrat,

– copierea aspectului unui site,

– copierea continutului unui website. 

 Se poate contesta utilizarea unui nume de domeniu de internet? (DA/NU)

 Da, o astfel de actiune este permisa.

 Conditii de contestare (daca exista)

Principala conditie este ca cel care initiaza contestatia sa detina dreptului de proprietate intelectuala asupra numelui respectiv.

De asemenea, trebuie demonstrat ca domeniul respectiv este utilizat in mod abuziv. 

 Cea mai rapida modalitate de solutionare a disputelor 

Procedurile de solutionare alternativa a litigiilor (SAL). 

 Autoritatea care realizeaza procedurile SAL   Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale.
 Tipuri de litigii pentru domenii de internet care pot fi solutionate de WIPO

Numele de domenii .ro, .eu, .com etc. 

 Durata procedurii SAL

Aproximativ 2 luni. 

 Ce se intampla dupa emiterea deciziei WIPO?

Va fi pusa in aplicare, decizia avand greutate juridica. 

 Posibilitatea de evitare a litigiilor

 Verificarea domeniului inainte de inregistrare.

 Posibilitatea de a depune o petitie la WIPO printr-un reprezentant (DA/NU) Da, puteti apela la avocatii nostri in acest scop. 

Domeniul web – inregistrare la RoTLD si OSIM


Pentru a obtine un domeniu web, o persoana sau firma trebuie sa incheie un contract de inregistrare cu RoTLD. Acest contract, insa, nu va duce la cumpararea domeniului respectiv, ci doar la dreptul de folosinta asupra lui. De aceea, inregistrarea la OSIM este necesara pentru a evita darea in folosinta altor persoane sau firme.

Dreptul de folosinta asupra numelui de domeniu ales se va fase prin asocierea sa cu un website care trebuie creat de utilizator. Pe site-ul respectiv, detinatorul va putea publica informatii, vinde produse si/sau servicii sau desfasura alte activitati.

Ce trebuie retinut la inregistrarea unui domeniu de internet la RoTLD este ca aceasta autoritate nu va verifica daca numele ales este deja dat in folosinta. Din cauza acestui aspect, de cele mai multe ori apar diferite dispute intre doua parti care vor sa foloseasca acelasi nume. Acesta este si principalul motiv pentru care inregistrarea la OSIM este recomandata. O verificare a marcii la OSIM este benefica pentru a asigura conformitatea legala atunci cand doriti sa inregistrati o marca la nivel national. Aceasta consta in cautarea de asemanari cu alte marci existente pentru a evita conflicte ulterioare. Apelati, asadar, la avocatii nostri pentru a minimaliza de la inceput sansele unui litigiu.

Daca doriti sa infiintati o firma in domeniul comertului electronic si vreti sa inregistrati numele site-ului ca marca la OSIM, avocatii nostri va stau la dispozitie cu servicii complete.

Avocatii nostri au experienta in consilierea companiilor cu privire la aspectele legate de marca, de la crearea unei marci, pana la aprobarea pentru inregistrare, inregistrarea acesteia si exercitarea drepturilor obtinute prin inregistrare, pana la actiunile de anulare a marcii. De asemenea, oferim consultanta clientilor cu privire la verificarea marcii la OSIM inainte de inregistrare.

Inregistrarea unui domeniu de internet la OSIM


Un domeniu de internet poate fi inregistrat la OSIM ca marca, conform Legii 84/1998. Pasii care trebuie urmariti la inregistrarea unui domeniu de internet ca marca sunt:

  1. completarea unei cereri care trebuie depusa la OSIM alaturi de mai multe documente justificative;
  2. achitarea taxelor prevazute de lege pentru inregistrarea si utilizarea marcilor in Romania;
  3. OSIM va publica marca in decurs de 7 zile de la plata taxelor aferente inregistrarii acesteia;
  4. marca va ramane publicata timp de 2 luni, timp in care vor putea fi depuse observatii;
  5. examinarea de fond a marcii care dureaza 6 luni, iar in cazul admiterii va fi publicata in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala.

Depunerea cererii de inregistrare a unei marci la OSIM poate fi depusa online sau trimisa prin posta. Indiferent de alegerea dumneavoastra, avocatii nostri va pot reprezenta in procesul de inregistrare a unei marci.

Domeniile de internet pot fi inregistrate ca marci la nivel national, European si/sau international. Este bine de stiut ca inregistrarea fiecarui tip de marca presupune o procedura diferita deoarece trebuie inregistrata la o alta institutie.

Diferentele dintre domeniile de internet si marcile inregistrate

In momentul in care o persoana sau societate decide sa inregistreze un domeniu de internet ca marca este bine sa aiba in vedere principalele diferente dintre acestea. Astfel, domeniul de internet este definit de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale ca o adresa de internet folosita cu scopul de a gasi website-uri. Principlala diferenta dintre domeniul web si marca inregistrata consta in faptul ca inregistrarea domeiului de internet la autoritatile competente nu duce automat la obtinerea dreptului de proprietate intelectuala asupra numelui ales, sau a oricarui alt drept, ci doar la dreptul de existenta si folosire a acestuia. In comparatie cu domeniul de internet inregistrat, marca inregistrata la OSIM garanteaza dreptul de proprietate asupra numelui ales.

Deoarece domeniu de internet nu este cuprins in prevederile Conventiei de la Paris, acesta trebuie inregistrat separat la OSIM sau alte organizatii pentru a dobandi dreptul de proprietate intelectuala. Astfel, inregistrarea domeniului web ca marca va duce la dobandirea unui drept real aspura acestuia si va atrage dupa sine si interzicerea tertilor sa foloseasca semne identice sau asemanatoare cu cele ale domeniului de internet inregistrat ca marca.

In cazul in care va aflati in situatia in care doriti sa inregistrati un domeiu de internet ca marcaavocatii nostri va pot ajuta sa evitati orice litigiu prin simpla verificare a numelui la OSIM.

Va stam la dispozitie si cu servicii de inregistrare de brevete, patente si alte drepturi de proprietate intelectuala atat la nviel national, cat si comunitar si international.
Puteti afla informatii despre inregistrarea unui domeniu web la RoTLD si OSIM din schema de mai jos:

domeniu web

Avantajele inregistrarii unui domeniu de internet ca marca

Avand in vedere dezvoltarea rapida a firmelor online la nivel national, inregistrarea unui domeniu de internet de indata ce numele potrivit a fost stabilit va atrage destul de multe avantaje. Reamintim celor care vor sa inregistreze domenii de internet ca marci la OSIM ca este bine sa verifice inainte de depunerea cererii numele ales, astfel incat sa evite posibile litigii. Avocatii nostri va pot ajuta in acest demers.

Revenind la avantajele inregistrarii domeniului de internet ca marca la OSIM, printre acestea se numara:

  • dreptul exclusiv de folosinta asupra numelui ales;
  • evitarea pierderilor financiare in cazul in care altcivena foloseste acelasi nume;
  • dezvoltarea unui brand asociat numelui inregistrat ca marca;
  • evitarea anularii inregistrarii numelui drept consecinta a faptului ca altcineva foloseste aceeasi denumire.


Daca doriti sa inregistrati un domeniu de internet ca marca la OSIM si aveti nevoie de ajutor in verificarea acestuia, nu ezitati sa luati legatura cu avocatii nostri specializati in servicii de proprietate intelectuala.

Litigii privind utilizarea domeniilor de internet

Inregistrarea unui nume de domeniu confera un simplu drept de folosinta asupra denumirii respective, iar nu un drept de proprietate sau un drept legal exclusiv similar drepturilor de proprietate intelectuala. Dreptul de folosinta se exercita in general prin crearea unui site de intenet asociat numelui de domeniu respectiv.

Prin inregistrarea unei marci la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci – OSIM, Oficiul pentru Armonizarea OHIM sau Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuala – WIPO, titularul marcii dobandeste un drept de proprietate asupra acesteia, fiind singurul indreptatit a utiliza aceasta marca.

Exista situatii in care o alta persoana decat titularul marcii poate inregistra acea marca la Registrul Roman de Domenii (RoTLD), ca nume de domeniu. 

Inainte de inregistrare, Registrul Roman de domenii nu face nici o verificare a numelui de domeniu din punctul de vedere al drepturilor de proprietate intelectuala.

In prezent, litigiile privind dreptul de a folosi numele de domenii se rezolva, de preferinta, prin conciliere, mediere, arbitrare, iar apoi prin alte metode legale, inclusiv prin actiune in instanta.

In cazul in care compania dumneavoastra se afla intr-o asemenea situatie, noi va putem asista in cadrul procedurilor de conciliere, prin redacatarea notificarilor, prin reprezentarea in cadrul convocarilor la conciliere. 

De asemenea, prin avocatii nostri specializati in domeniul proprietatii industriale, va putem reprezenta in cadrul actiunilor in instanta ce au ca obiect drepturile asupra numelui de domeniu.

Cele mai frecvente litigii legate de numele de domenii

Odata cu cresterea numarului de magazine online, dar si a site-urilor create de companii pentru a-si promova serviciile, au crescut si litigiile legate de numele de domenii inregistrate in conditii de ilegalitate. Astfel, cel mai des intalnite probelme care duc la disputele legate de domeniile de internet sunt inregistrarile de marci care nu au fost verificate inainte de depunerea cererilor. Este bine de stiut ca la inregistrarea unei marci, indiferent ca aceasta se face la nivel national sau international, o verificare temeinica prealabila este necesara.

Cea mai simpla masura pe care o firma sau chiar o persoana fizica doreste sa o ia in momentul in care doreste de cumpere un nume de domeniu pe care sa il inregistreze la OSIM este sa verifice disponibilitatea acestuia atat cu RoTLD, cat si la OSIM. Pe de alta parte, firmele sau persoanele fizice care au gasit asemanari foarte mari intre marcile inregistrate de ei si cererile de inregistrare depuse de alte persoane sau firme pot depune contestatii la OSIM. Pentru aceasta, OSIM pune la dispozitia celor care utilizeaza marci inregistrate o perioada de cateva luni pentru contestatii. Acest lucru vine si in sprijinul celor care vor sa inregistreze numele respective de domenii ca marci si care pot face modificarile necesare daca vor sa continue.

Ca principiu general, un nume de domeniu nu poate fi rezervat si apoi cumparat daca nu este unic, acesta putand fi verificat mai intai la RoTLD, insa nu strica si alte verificari suplimentare.

Un alt litigiu legat de numele de domenii si marcile inregistrate poate aparea la inregistrarea unui logo sau a unei marci tri-dimensionale, deci a reprezentarii grafice a acesteia, si nu a unui nume.

Avocatii nostri va pot oferi consultanta pentru orice litigiu legat de drepturile de proprietate intelectuala, indiferent ca este vorba despre o marca inregistrata sau un nume de domeniu pe care doriti sa il inregistrati la OSIM.

Rezolvarea conflictelor legate de domeniile de internet si marcile inregistrate

Numarul de litigii legate de inregistrarea domeniilor de internet si marcile inregistrate a crescut si in Romania in ultimii ani, principalul motiv fiind inregistrarea numelor de domenii web ca marci fara verificari asupra unor drepturi de proprietate intelecutala deja existente. Astfel, multi titulari de marci inregistrate s-au aflat in pozitia in care denumirile alese de ei sa fie folosite ca nume de domenii web fie inregistrate ca marci, fie in curs de inregistrare.

In mod evident, cei care au cel mai mult de pierdut sunt cei care inregistrat marcile primii, in schimb cei care depun cereri de inregistrare la OSIM pentru inregistrarea domeniilor web vor avea parte de beneficii pe care nu le merita. Astfel, proprietarul unui webiste poate obtine avantaje fianciare de pe urma folosirii dreptului asupra marcii inregistrate de o alta firma sau persoana. Intr-un final, ambele parti vor avea de pierdut din punct de vedere financiar, de aceea rezolvarea unor astfel de conflicte devine necesara.

Sunt doua modalitati prin care litigiile legate de domeniile de internet si marcile inregistrate pot fi solutionate: intr-o sala de judecata sau prin arbitraj. Adeseori, cea mai buna varianta este arbitrajul care presupune o procedura mai rapida si mai ieftina.

Avocatii nostri specializati in proprietate intelectuala va stau la dispozitie cu solutii personalizate pentru a rezovla conflictele legate de marcile inregistrate si alte drepturi asemanatoare, printre care si cele asupra domeniilor de internet inregistrare la nivel national si comunitar.

Contestarea numelui de domeniu la OSIM


Dupa cum am scris mai sus, pentru a evita o disputa legata de un nume de domeniu, cel mai bine este sa de depuna o cerere de contestare la OSIM in momentul in care considerati ca numele pe cale sa fie inregistrat este foarte asemanator, daca nu identic cu al dumneavoastra. Dreptul de contestare il aveti daca:

  • aveti deja o marca inregistrata aspura numelui respectiv;
  • cel care doreste sa inregistreze numele il utilizeaza deja in mod abuziv, deci ilegal.


Pentru acestea va trebui sa faceti dovada inregistrarii numelui ales de dumneavoastra. Trebuie avut in vedere ca inregistrarea unei marci in Romania, ca si in alte tari, se face pe principiul primul venit, primul servit.

Avocatii nostri va pot ajuta si cu redactarea si depunerea cererilor de contestatii la OSIM.

Rezolvarea litigiilor asupra numelor de domenii prin solutionarea alternativa


Solutionarea alternativa a litigiilor sau SAL este din ce in ce mai utilizata in stingerea diferitelor conflicte aparute intre societati in Romania. Acest mecanism poate fi de ajutor si in rezolvarea litigiilor legate de numele de domenii inregistrate sau pe cale de a fi inregistrate ca marci. Aceasta metoda este mai rapida, mai simpla si mai putin costisitoare in comparatie cu judecarea clasica in instanta.

Aceste tipuri de conflicte sunt rezovalte de o comisie independenta si nu de judecatori, iar avantajul cel mai important este ca membrii acestei comisii sunt experti in dreptul de proprietate intelectuala. Ca durata, acest procedeu dureaza cateva luni. Prin comparatie, judecare unui astfel de caz in instanta se poate prelungi pana la cativa ani.

Pasii pentru rezolva o disputa legata de numele de domenii prin procedura SAL presupun alegerea institutiei de arbitraj alternativ, depunerea contestatiei si asteptarea raspunsului curtii. Numele de domenii se supun Politicii Uniforme de Rezolvare a Disputelor privind Numele de Domenii.

Odata cazul solutionat, OSIM va constata in baza hotararii emise de institutia de arbitraj aleasa ilegalitatea sau nerespectarea dreptului de folosinta asupra numelui respectiv si dispune anularea cererii de inregistrare sau chiar inregistrarea propriu-zisa a domeniului respectiv.

Indiferent de metoda de solutionare aleasa, avocatii nostri va pot indruma in pregatirea riguroasa a dovezilor pentru a castiga. Indiferent de metoda de solutionare aleasa, este bine sa actionati imediat ce ati observat ca alte persoane sau firme se folosesc de marca inregistrata de dumneavoastra pentru a vinde produse sau a-si promova serviciile.

Avocati specializati in proprietate intelectuala

Dupa cum scriam mai sus, exista doua modalitati de a rezolva litigiile legate de domeniile de internet ca marci inregistrate. Una dintre cele mai simple este arbitrajul prin intermediul Curtii de Arbitraj Comercial International si cu ajutorul careia mai multe tipuri de conflicte sunt solutionate prin proceduri rapide. Avocatii nostri specializati in drepturi asupra proprietatii intelectuale va pot ajuta sa pregatiti documentele necesare pentru rezolvarea unor astfel de litgii indiferent ca sunteti cei care doresc sa foloseasca un domeniu de internet ca marca inregistrata sau cei care au avut de suferit de pe urma folosirii in mod abuziv a unei marci deja inregistrate.

A doua modalitate de a rezolva conflictele legate de dreptul de proprietate intelectuala este in instanta, insa aceasta metoda va presupune proceduri de lunga durata si o documentatie mai extinsa. De asemenea, aici veti avea nevoie de reprezentare in instanta care poate fi asigurata de avocatii nostri.

Specialistii nostri au o vasta experienta in spate si va pot propune solutii concrete de a rezolva litigiile legate de domeniile de internet. De asemenea, va putem ajuta sa obtineti diverse drepturi de proprietate intelectuala prin inregistrarea la OSIM a marcilor si a desenelor industriale.

Puteti descoperi serviciile noastre si in video-ul de mai jos:

Taxe aferente inregistrarii unei marci la OSIM


Dupa cum am mentionat mai devreme, inregistrarea unui domeniu de internet ca marca la OSIM atrage plata unor taxe. Printre acestea:

  • taxa de depunere a cererii care este 47 de lei (pentru anul 2019);
  • taxa de publicare care are valori cuprinse intre 140 de 466 lei tot la nivelul lui 2019;
  • taxa de clasificare care are o valoare de 140 de lei;
  • taxa de examinare in functie de clasa marcii care incepe de la 513 lei.


Pentru informatii suplimentare si ajutor la inregistrarea unui domeniu de internet la OSIM, va rugam sa ne contactati.